3 myter du bör känna till om bröstcancer

Har du trott på de här tre myterna kring bröstcancer?
#kollaknölen

Foto: IBL

Tror du att du vet vad som orsakar bröstcancer och hur det behandlas? Här är tre påståenden om bröstcancer som många tror är sanna – men som forskningen säger emot.

Bröstcancer i familjen ökar risken

Nej, i de allra flesta fall stämmer det inte. Bara 5 till 10 procent av fallen av bröstcancer beror på ärftlighet. I cirka 87 procent av fallen har den som drabbas inte någon nära anhörig som har eller har haft sjukdomen. När man tittat på identiska tvillingpar, har man sett att det ”bara” är 20 procents risk att även den andra tvillingen drabbas, om den ena har röstcancer.

Se också: Vad säger kvinnor på stan om bröstcancer

Se vad kvinnor i Malmö har att säga om bröstcancer
2:36

Efter reklamen: Se vad kvinnor i Malmö har att säga om bröstcancer

(2:36)

Slå på ljud

Mammografi gör mer skada än nytta

Nej. Mammografi är inte helt ofarligt, men fördelarna överväger nackdelarna. Ett exempel är att strålningen av mammografin ökar risken för bröstcancer en aning. Men den hittar långt fler tumörer än den orsakar. Och det stämmer att ett antal kvinnor behandlas i onödan för att man upptäcker tumörer som är så ”snälla” att de egentligen inte behöver behandlas. Samtidigt hittar man massor av tumörer så tidigt att det minskar behovet av behandling.

Tänk på att mammografi-screeningen har svårare att identifiera tumörer i så kallade täta bröst. Täta bröst har tät vävnad och det är svårt att se tumörerna på röntgenplåtarna – dessutom har brösttypen lättare att drabbas av cancer än andra. Du kan inte se eller känna om du har täta bröst, fråga vid din nästa mammografi så du får rätt typ av undersökning.

#kollaknölen
Tv-inredaren Marie Olsson-Nylander: ”Först efteråt kom tankarna på döden”

Bröstcancer börjar med en knöl

Nej, det stämmer inte. Man kan känna en förändring i form av en sträng eller strimma, det behöver inte vara just en knöl. Det kan även kännas som en diffus förändring man inte känner igen. Dessutom: Majoriteten av alla knölar är inte bröstcancer. Enligt studier är över 80 procent av alla knölar ofarliga. Men en knöl ska alltid undersökas av läkare.

Källor: Breasts: An Owners Manual av Kristi Funk, Cancerfonden mfl