Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

4 tips som hjälper om du har torra slemhinnor!

04 mar, 2018 
Minna Wallén-Widung
Torra slemhinnor i ögon, mun och underlivet är ett vanlig problem hos många kvinnor. Men det finns hjälp att få. Här är 4 tips som lindrar torra slemhinnor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Torra slemhinnor i underlivet är ett vanligt kvinnoproblem som kan ge upphov till irritation och klåda, men också urinvägsinfektion och problem med sexlivet. Torra slemhinnor är ofta en följd av att kroppen slutat producera östrogen, och problemen uppstår ofta efter klimakteriet. Men det finns också andra orsaker som kan bidra till torra och sköra slemhinnor i underlivet – att man nyligen fått barn, diabetes, vissa läkemedel och upprepade urinvägsinfektioner.

Torra ögon och mun

Det är inte bara underlivets slemhinnor som kan torka ut – även torra ögon och mun är vanliga problem. Symtomen har flera orsaker, bland annat kan muntorrhet bero på att man inte längre använder tuggmusklerna lika mycket som tidigare, att man behandlats med strålning, stress eller inflammation i salivkörtlarna. Sjögrens syndrom är en kronisk sjukdom som gör att man kan känna sig väldigt torr i ögon, mun och underliv.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Symtomen kan vara väldigt besvärande och obehagliga, men det finns hjälp att få.

Annons

Här är fyra tips som är värda att testa:

1. Bubbelvatten

Ett sätt att öka produktionen av saliv i munnen är att dricka lite mer vatten än vanligt. Ett tips är att dricka kolsyrat vatten för att få fart på produktionen än mer. Tänk på att inte ersätta vattnet med läsk eller juice eftersom sockret inte är bra för tänderna. Ett annat tips är att äta mat med mycket tuggmotstånd, eftersom saliven ökar när vi tuggar. Råa morötter är ett bra exempel. Sockerfria tuggummin kan också hjälpa.

Kolsyrat vatten är bra mot muntorrhet
Foto: IBL Bildbyrå

2. Havtorn

Havtorn innehåller, förutom mängder av C-vitamin bland annat karotenoider, som i kroppen kan omvandlas till vitamin A. Vitamin A bidrar i sin tur till att bibehålla normala slemhinnor i mun, ögon och underliv men även i luftvägar, mage och urinvägar. Flera studier gjorda vid Åbo akademi har visat att havtornsolja kan lindra torra slemhinnor i ögon, mun och underliv. Dessutom innehåller havtornsbär vitamin E och olika fettsyror som Omega-7.

Havtorn är bra mot torra slemhinnor
Foto: IBL Bildbyrå

3. Östrogenkräm

Hos apoteket finns det östrogenbaserade krämer som kan användas vid torrhet i underlivet, till exempel i samband med klimakteriet. Halten östrogen är låg för att inte öka risken för cancer, något som östrogentabletter kan göra om man tar dem under en längre tid. Om man inte vill använda en kräm, finns det också vagitorier och vaginalringar med östrogen.

Annons

Om det gör ont att ha sex på grund av slemhinnorna, finns det en uppsjö av glidmedel att testa för att underlätta. Och skippa tvålen när du tvättar dig, använd i stället en intimkräm från apoteket som är skonsam och återställer fettbalansen efter rengöring.

4. Ögondroppar

Ögon som svider, känns torra och grusiga beror på att ögonen inte producerar tillräckligt mycket tårar, eller att tårarna är av dålig kvalitet. Man kan också vara känslig för ljus och känna en brännande känsla i ögonen. Det finns ingen behandling mot torra ögon, men det flera saker man kan göra för att underlätta för sig själv. Undvik till exempel miljöer som är varma och blåsiga eller där det finns torr och rökig luft, eftersom det förvärrar symtomen. Om du sitter framför en datorskärm en stor del av tiden, försök att blinka ofta. Det finns också ögondroppar och -salvor som fungerar som tårersättare. Det finns olika typer av sådana hjälpmedel – prova dig fram till vad som passar dig bäst.

Ögondroppar mot torra slemhinnor
Foto: IBL Bildbyrå

Källa: 1177, doktorn.com, S:t Eriks ögonsjukhus

Läs också: Ny studie – det hjälper mot urinvägsinfektion och torra slemhinnor

Annons