5 hälsofördelar med att ha hund

Skrattande kvinna tillsammans med en hund
Det sägs att hunden är människans bästa vän, men faktum är att våra lurviga vänner även kan agera som både PT och terapeut. Här är fem anledningar till varför du bör skaffa hund om du vill investera i din egen hälsa!
5 anledningar att skaffa hund
Slå på ljud

Därför är det bra att ha hund

1. Den håller dig i form

Det finns flera studier som visar att hundägare är mer fysiskt aktiva än personer som inte har hund. En undersökning gjord av Agria visar att den genomsnittliga svenska hunden är ute på promenad i 74 minuter per dag på vardagar och 84 minuter per dag på helger, vilket innebär betydligt mer vardagsmotion för husse och matte än vad genomsnittssvensken lyckas åstadkomma.

2. Den sänker blodtrycket

Studier visar att hundägare i genomsnitt har lägre blodtryck än människor som inte har hund. Personer med sjukligt högt blodtryck kan dessutom bli betydligt bättre av att skaffa hund. När man undersökt varför har man upptäckt att blodtrycket sjunker bara man klappar ett husdjur. Välbefinnandehormonet oxytocin kan vara en del av förklaringen. Detta hormon skapar lugn och motverkar inflammationer. Hormonet utsöndras naturligt i kroppen av vänlig beröring som att klappa en hund.

Människohand skakar tass med en hund

Människans bästa vän. Och personlig tränare, terapeut och kontaktmagnet.

3. Den skapar nya relationer

Tre av tio hundägare har fått flera nya kontakter genom sin hund, det visar en studie gjord av Sveriges Lantbruksuniversitet. Dessa nya kontakter gällde främst människor som stannat när man varit ute med hunden, men också nya relationer som skapats via tävlingar, klubbar och kurser. När man studerade hundägare i en park och jämförde med människor som promenerade utan hund, märktes att de med hund oftare fick kontakt med andra människor.

4. Den motar depression

Djurägare mår betydligt bättre psykiskt än dem som inte har husdjur, det visar en studie i Journal of Personality and Social Psychology. En annan studie visar att krigsveteraner som lider av posttraumatisk stress till följd av sina upplevelser, mår betydligt bättre psykiskt och har lättare för att gå vidare i livet om de får ta hand om en hund.

5. Den ökar livsglädjen

Äldre personer som äger en hund känner sig mindre missnöjda med sitt sociala liv än äldre personer som inte har hund, det visar en studie gjord vid University of California. Studien slår även fast att äldre med hund både har bättre fysik och bättre psykisk hälsa än jämnåriga utan hund.

Källor: SLU, Svensk och internationell hundforskning

Kvinnor känner sig tryggare med hund

En studie bland kvinnor visar att de är 31 procent mer benägna att gå på promenad om de har sällskap av antingen ett husdjur eller någon annan person. Många uppger också att en hund ger en extra känsla av trygghet, särskilt när det är mörkt. En annan studie visar att benägenheten att promenera är mer än tre gånger högre om kvinnorna har hund som sällskap. För männen i studien finns inget sådant samband.

Av Celia Ståhl

Foto: Shutterstock/TT