Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

5 oväntade tips som får dig att sova bättre

01 okt, 2020 
Stina Dahlgren
En kvinna som sover gott efter att ha följt tipsen i artikeln.
Har du sömnproblem? Då är du inte ensam. Här är 5 oväntade tips för den som behöver lite hjälp på traven vid läggdags.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I Sverige har var tionde person problem med sömnen, visar studier. På bara några decennier har sömnproblemen hos svenska folket nästan fördubblats, och störst ökning är det för kvinnor mellan 16-24 år.

Tips på hur du somnar lättare och sover bättre

Den som har sömnproblem har oftast provat det mesta – lägga ifrån sig mobilen tidigt på kvällen, regelbundna sömntider, kosttillskott, meditation, inte få i sig koffein eller socker på kvällen samt ha ett svalt sovrum.

5 saker du känner igen om du inte kan sovaBrand logo
5 saker du känner igen om du inte kan sova

Lider du av svåra besvär är det bäst att söka professionell vård hos din vårdcentral eller hos en psykiatriker. Är sömnproblemen av det lättare slaget eller under en kortare period finns det dock en del saker du kan prova först. Här har vi listat några saker att testa när du trodde att du testat allt:

Sov på höger sida

Om du sover på höger sida hjälper du den eventuella mat som är kvar i magen att gå igenom matsmältningskanalen. Håller du armarna framför dig samtidigt ser du även till att hjärnan får det syre den behöver för att återhämta sig medan du sover.

Annons

Kyl ner dig – men värm fötterna

Att man ska ha det svalt i sovrummet för att sova bättre har nog många hört. Men visste du att man då ska se till att hålla fötterna varma? Det beror på att fötterna då vidgar sina blodkärl och sprider värme, vilket i sin tur leder till att resten av din kroppstemperatur sänks och du får lättare att somna.

Städa ditt sovrum

Går du och lägger dig i ett städat sovrum somnar du 60 procent snabbare än om du har det stökigt. Detta menar i alla fall psykologer vid Osaka University i Japan. Hur mycket detta verkligen stämmer är oklart, men det kan vara väl värt att testa.

Ta en helg i naturen

En helg ute i det fria kan få bukt på dina sömnproblem. Varför? Jo, för att din kropp då får uppleva några dagar med naturligt ljus och mörker vilket hjälper din kropp att ställa in sig på att den ska sova på kvällen. Kroppsklockan reagerar otroligt snabbt på den naturliga cykeln av ljus och mörker så därför ska en helg vara tillräckligt.

Annons

Studien är dock gjord på universitetet i Colorado, USA, och där har man av naturliga orsaker inte räknat med de ljusa somrar och mörka vintrar som vi upplever i Sverige. Ska du bege dig ut en helg i naturen i Sverige, se då till att det är under en årstid då det faktiskt blir mörkt på kvällen och ljust på morgonen.

Flytta ut ur sovrummet

Har du haft en längre period av dålig sömn kan sovrummet bli en plats som man förknippar med oro och ångest. För att bryta det negativa sovmönstret kan det faktiskt vara bra att flytta ut från sovrummen en kortare period. Prova att sova på soffan, i gästrummet eller på en madrass/tältsäng vart som helst egentligen.

Alla tips har inte en vetenskaplig forskning bakom sig, och några punkter bör kanske tas med en nypa salt, men visst kan det vara värt att testa ändå?

Källa: The Sun, Dagens hälsa, Expressen

Annons