Apotekaren: 5 vanliga livsmedel som kan påverka effekten på läkemedel negativ

– Det kan orsaka kraftiga biverkningar, säger Annika Svedberg chefsapotekare på Apotek Hjärtat.
Att alkohol och vissa läkemedel inte är en bra kombination vet nog de flesta. Men att livsmedel skulle påverka läkmedelseffekten är inte lika känt. Trots att det är en viktig del för att din medicinering ska fungera som den ska.
Tre av fem svenskar, 62 procent, har liten kunskap om hur olika livsmedel och/eller kostvanor kan påverka läkemedelseffekter. Det visar en undersökning från Apotek hjärtat.
– Jag tror att det beror på att det inte pratas så mycket om det i media. Det skrivs mycket om krockar mellan olika läkemedel, men inte om krockar med livsmedel, säger Annika Svedberg, chefapotekare på Apotek Hjärtat.
Därför är grapefrukt dåligt vid medicinering
Det har länge varit känt att grapefrukt, mejeriprodukter och gröna grönsaker kan påverka effekten av din medicin negativt. Men det finns också livsmedel som upptäckts på senare år.
– Som grönt te. Dels har det kommit in rapporter om det här, men också att man använder mer grönt te idag än vad man gjorde för tjugo år sedan.
Men på vilket sätt kan då livsmedel krocka med dina läkemedel? Den största boven är tidigare nämnt grapefrukt, som påverkar många läkemedel, till exempel vissa blodtryckssänkande och antidepressiva.
Grapefrukt påverkar ett enzym i kroppen som ska bryta ner läkemedlet. Om enzymet hämmas bryts inte läkemedlet ner lika effektivt och därmed förstärks effekten.
– Studier visar att grapefrukt kan påverka effekten av läkemedel väldigt mycket. Det kan orsaka kraftiga biverkningar. Trots att du tar rätt dos kan den nästan fördubblas. Jag skulle rekommendera att man slutar helt med grapefrukt, om det kan påverka läkemedelseffekten.
Mjölk negativt för sköldkörtelmedicin
Ett annat livsmedel är flytande mejeriprodukter, såsom mjölk och fil, som kan påverka läkemedelseffekten på antibiotika och sköldskörtelmedicinen Levaxin. Eller äppeljuice som kraftigt kan minska effekten av det blodtryckssänkande läkemedlet atenolol.
– Men oftast behöver du inte helt utesluta dessa livsmedel, utan det handlar snarare om att undvika att äta eller dricka dem för nära inpå intaget av läkemedlet.
Både läkare och farmaceuter ska kunna berätta för dig om det är något livsmedel du ska vara försiktig med.
– Jag tror det är framför allt på apoteket man får information om det här. Vi har ansvar för att säkerställa hur kunden använder sina läkemedel, och om det finns några krockar.
5 livsmedel som kan påverka läkemedelseffekten
Grönt te – intag av grönt te eller produkter som innehåller grönt te-extrakt kan minska upptaget av vissa läkemedel, såsom blodförtunnande warfarin, blodtryckssänkande lisinopril och folsyra.
Grapefrukt – denna citrusfrukt påverkar ett enzym i kroppen som har en viktig roll när det gäller att bryta ner läkemedel, vilket i sin tur kan innebära en förstärkt läkemedelseffekt och ökad risk för biverkningar. Det finns många läkemedel som kan påverkas, däribland vissa blodtryckssänkande (t.ex. felodipin och amlodipin), blodfettsänkande och antidepressiva.
Mjölk, fil och yoghurt – kalciumrika livsmedel kan försvaga effekten hos en antibiotikakur. Även Levaxin mot sköldkörtelsjukdom och bisfosfonater mot benskörhet kan påverkas och ska därför tas minst 30 minuter före frukost.
Grönkål, broccoli, avokado och spenat – undvik stora mängder av livsmedel som är rika på K-vitamin (många gröna grönsaker) om du behandlar med Waran, som är ett blodförtunnande läkemedel.
Äppeljuice – vanlig äppeljuice kan kraftigt minska effekten av det blodtryckssänkande läkemedlet atenolol. Samtidigt intag bör därför undvikas.
Så vet du vad som gäller just för dig
Om man är osäker på vad som gäller för mig, vem ska jag kolla med då?
– I första hand tycker jag man ska fråga på apoteket, antingen när man hämtar ut sin medicin eller gå tillbaka och fråga om du är osäker. Annars kan man också läsa på bipacksedeln, säger Annika Svedberg.
Undersökningen genomfördes av Verian på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på 4216 intervjuer med den svenska allmänheten 18–84 år.
Alkohol och läkemedel
Alkohol är ett återkommande exempel på dryck som inte ska kombineras med flera läkemedel. Till exempel vissa antibiotika, men där även paracetamol och metformin kan orsaka allvarliga biverkningar om de intas samtidigt som större mängder alkohol.
Källa: Apotek Hjärtat