5 viktiga ställen som nästan alla glömmer att smörja in med solkräm

Kvinna häller solkräm i handflata.

Att smörja in sig är en självklarhet, men många glömmer småställen på kroppen som kan bli ordentligt brända.

Foto: TT/Shutterstock

Att smörja in hela kroppen med solskyddsfaktor är en självklarhet – i alla fall om du vill vara rädd om din hud och undvika solens skadliga strålar. Men det finns vissa ställen på kroppen som vi ofta glömmer – här är fem områden att vara extra observant på!

Visst är det underbart med sommar och sol och självklart vet du hur viktigt det är att smörja in dig med solkräm innan du ger dig ut i värmen. Men även om du är noga med både solskyddsfaktor och smörjning är det lätt hänt att glömma vissa ställen på kroppen.

Enligt det amerikanska hälsomagasinet Women’s Health och dermatologen Debra Jaliman är det framför allt fem ställen på våra kroppar som ofta blir skadade för att vi glömmer att smörja in dem.

Smörja med solkräm – 5 ställen på kroppen som många glömmer

1. Ögonlocken

Det ställe som allra flest glömmer att smörja in är ögonlocken, trots att vi har väldigt tunn hud som lätt blir bränd här. Utöver att vi bör smörja ögonlocken med solkräm med hög solskyddsfaktor rekommenderar dermatologen oss att använda solglasögon med UV-skydd när vi vistas i solen för att skydda det känsliga området extra mycket.

2. Hårbotten

Våra hårbottnar är superkänsliga när det handlar om sol – inte minst för att det är den delen av kroppen som sitter högst upp och därmed tar emot de allra starkaste solstrålarna.

Den som någon gång har bränt sig i hårbotten vet precis hur frustrerande det är med både sveda och klåda som följd. Experten rekommenderar att vi antingen använder solhatt eller att vi sätter upp håret i en knut högst upp på huvudet så att det bildas ett skydd mot de starka strålarna. Du kan också gnugga in solkräm i hårbotten efter bästa förmåga.

Se också: Så skyddar du mobilen på stranden

3. Handflatorna

Man bör alltid använda solkräm även på handflatorna och kom ihåg att smörja in händerna med ny kräm efter varje gång som du har tvättat dem. Välj gärna en solkräm som inte är så kladdig för att slippa lämna spår efter dig på allt du tar på.

4. Läpparna

Att bränna läpparna är lätt hänt. Den främsta orsaken till att man bränner sig här är att solskyddet lossnar väldigt snabbt när man dricker eller äter något, så även om du har varit noga med att smörja in dig här är det inte säkert att skyddet håller speciellt länge. Försök att skapa en rutin där du smörjer in läpparna ungefär en gång i timmen och undvik läppglans i solen – de drar bara till sig UV-strålarna och ger alltså motsatt effekt.

5. Öronen

Smörj in dina öron ordentligt – helt från den yttersta kanten och hela vägen in.

Hur mycket solkräm ska man använda?

En genomsnittlig person behöver en handfull solkräm till hela kroppen – det motsvarar ungefär 45 milliliter solkräm.

Om din kropp är täckt med kläder behöver du bara smörja de delar som är direkt exponerade för solen och då kan du utgå ifrån teskedsprincipen. Den innebär i all sin enkelhet att du utgår ifrån att du behöver en tesked till ansikte huvud och nacke, en tesked till vardera arm och torso samt två teskedar till vardera ben. Totalt alltså fem teskedar till överkroppen och två till vardera ben.

Källa: kk.no

3 sätt att smörja ryggen på egen hand