59 procent av kvinnor med migrän är odiagnostiserade

En kvinna med mörk långt hår håller om sitt huvud och verkar lida av huvudvärk.

Misstänker du att du lider av migrän? Det finns hjälp att få.

Foto: TT

Så många som en miljon svenskar lider av migrän, och sjukdomen är tre gånger så vanlig hos kvinnor. Trots det är mer än hälften av de kvinnor som är drabbade odiagnostiserade.

Huvudvärk är en av de vanligaste orsakerna till att människor uppsöker läkare. Att få rätt diagnos är avgörande för att få rätt typ av behandling. Ungefär en miljon människor i Sverige lider idag av migrän, som är en av våra vanligaste folksjukdomar. Trots det är 59 procent av kvinnorna som lider av migrän odiagnostiserade.

Så blir du av med halsbränna – tips och mediciner

Migrän kännetecknas av en kraftig pulserande huvudvärk och under en sådan attack är det vanligt att känna sig illamående och känslig för ljud, ljus och lukt. Sjukdomen är ofarlig men påverkar livskvalitén till stor del, och är en vanlig anledning till förlorad inkomst. Rätt diagnos är avgörande för rätt behandling, men då gränsen mellan vanlig huvudvärk och migrän kan vara suddig gör det att många drar sig för att söka läkarvård.

7 vanliga saker som kan trigga huvudvärk och migrän

Fler män än kvinnor utan diagnos

Det uppskattas att så många som 59 procent av kvinnorna och 71 procent av männen som lider av migrän är odiagnostiserade. Att fler män än kvinnor inte har diagnos kan bero på att män är mindre benägna att söka läkarvård.


Orsaken bakom migrän är inte klarlagd, men det finns flera faktorer som kan utlösa tillståndet. Stress är den vanligaste faktorn, men även alkohol, sömnbrist, viss typ av mat och hormonförändringar kan trigga igång ett migränanfall.

Att fler människor som lider av migrän får rätt diagnos är viktigt eftersom det finns hjälp att få – både mediciner som hjälper när attacken kommer och de som förebygger migrän.

Se också: Christin fick MS efter sin förlossning

2:56

Efter reklamen: Christin fick MS-diagnos efter förlossningen: ”Tänk att få leva en timme utan värk”

(2:56)

Testa om din huvudvärk kan vara migrän

Misstänker du att du har migrän? Genom att fråga dig själv tre enkla frågor kan du få en indikation på om det är migrän eller vanlig huvudvärk. Testet kallas PIN och står för Photophobia, Indisposed, Nausea.

  1. Blir du störd av ljus under huvudvärken?

  2. Har huvudvärken inneburit att du inte har kunnat arbeta en eller flera dagar den senaste månaden?

  3. Blir du illamående av huvudvärken?

Om du svarar ja på 2 av 3 av dessa frågor finns det en sannolikhet på 93 procent att det är migrän. Om svaret är 3 av 3 ger det en sannolikhet på 98 procent av migrän. Om du misstänker att du har migrän bör du söka upp din vårdmottagning för vidare undersökning.