Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

7 nyttiga fröer som gör underverk för hälsan

03 maj, 2016 
Christina Mellberg
Nyttiga fröer
De kan tyckas små och oansenliga, men faktum är att fröer är fullproppade med nyttigheter som både skyddar hjärtat, hjälper magen, stärker immunförsvaret och håller nere vikten. Här listar vi 7 sorter som gör underverk med din hälsa!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Här är 7 nyttiga fröer

1. Hampafrö – bättrar på den goda fettbalansen

Bakom hampafröets knapriga skal gömmer sig en stor mängd fleromättade fetter och protein, men också kostfibrer, kalcium och E-vitamin. Det som främst utmärker fröet är den goda balansen mellan de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6.

Så använder du det: Som tilltugg, i müsli, över filen eller i en proteindryck. Hampaolja har mild nötig smak och gör sig bra i matlagningen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Bra att veta: Hampaolja kan användas som kosttillskott på samma sätt som fiskolja.

Hampafrö
Hampafrö. Foto: Shutterstock

2. Linfrö – kalorisnål hjälpare

Linfrö är rikt på fibrer och omega-3 fetter, men även B-vitamin och mineraler som järn, magnesium, zink, kalium, kalcium och fosfor. För att få i dig alla dessa nyttigheter måste du tugga på fröerna, äta krossade frön eller linfröolja, då får du även i dig linamarin som kan omvandlas till giftig vätecyanid. Därför är den rekommenderade dagsdosen linfrö 1-2 msk. Hela frön passerar dock mag- och tarmsystemet utan att lämna efter sig giftiga eller nyttiga ämnen, men det gör ändå nytta, den geléaktiga vätskan som kostfibrerna bildar har nämligen en laxerande effekt. Linfrö innehåller 35 % fibrer så det räcker med en liten mängd för att hjälpa magen.

Annons

Så använder du det: Strö det på gröten, använd i bakningen eller låt en matsked svälla i ett glas vatten över natten.

Bra att veta: Linfrö är perfekt för den som äter GI-kost eftersom det inte innehåller några kolhydrater.

Linfrö
Linfrö. Foto: Shutterstock

3. Chiafrö – superantioxidanten!

Detta energirika dunderfrö stärker immunförsvaret, motverkar inflammationer, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och hjälper mage, hjärna, muskler och skelett. Att chiafröet är så nyttigt beror främst på dess stora innehåll av omega-3 fetter, 20 %, vilket gör det till en av världens bästa källor. 2 tsk innehåller mer omega-3 än laxfilè. Men fröet har också en hög halt av protein, fibrer, aminosyror, kalcium, mangan och fosfor och binder hela 12 gånger sin vikt av vatten. Egenskaper som tillsammans gör det lilla svartgråa fröet perfekt för den som tränar mycket konditionsidrotter.

Annons

Så använder du det: Strö det över maten, ha med det i bakningen, blanda med någon dryck till en proteindryck eller låt det svälla till en pudding.

Bra att veta: På grund av sitt goda och höga proteininnehåll kan chiafröet minska hunger och sötsug. Det är dessutom glutenfritt.

Chiafrö
Chiafrö. Foto: Shutterstock

4. Psylliumfrö – matsmältningen bäste vän!

Psylliumfröets skal består till 85 % av kostfiber och är en viktig kompis till mag-tarmkanalen. Skalets hårda yta bryts nämligen inte ner i tarmen utan driver istället på rörelserna så att risken för förstoppning minskar. Skulle du ändå bli förstoppad brukar en blandning med 2 msk frö och en 1/2 liter varmt vatten ge effekt inom ett dygn. Det är framförallt skalen som används och det finns både hela eller krossade, fröna är små och svarta och kallas därför också för loppfrö.

Annons

Så använder du det: Psylliumfrö har ingen utmärkande smak och gör sig därför bäst som blandning i mat eller dryck, rekommenderad dagsdos är 1-3 msk. Överskrider du dosen kan magen bli svullen och gasig.

Bra att veta: Det är viktigt att dricka rikligt med vatten när du tar psylliumfrö. Eftersom fibrer sväller och absorberar vatten i tarmarna kan det förvärra en eventuell förstoppning.

Psylliumfrö
Psylliumfrö. Foto: Shutterstock

5. Sesamfrö – skyddar mot cancer

Sesamfrö är inte bara populärt i matlagning och bakning, det är också väldigt näringsrikt. Fröet är laddat med omega-6, protein, B- och E-vitamin och mineraler som fosfor, järn, kalcium, magnesium och zink. Det innehåller också sesamin som har en skyddande effekt vid hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Annons

Bra att veta: Sesamfrö säljs både skalade och oskalade, skillnaden är att de skalade har lägre halt av mineraler.

Sesamfrö
Sesamfrö. Foto: Shutterstock

6. Quinoa – färgrik proteinbomb

Det sydamerikanska fröet har blivit populärt i matlagning och finns både i rött, vitt, blått, lila och svart. Men oavsett färg är innehållet detsamma, här väntar en riktig proteinbom med alla de nio essentiella aminosyror som vi måste tillföras via kosten. Fröet innehåller också flera olika B-vitaminer och mineraler som mangan, järn och fosfor, som stärker skelett och tänder.

Så använder du det: Kokas och används som ris, i soppa eller gryta, kall passar bra i sallader, har en lite nötig besk smak, svart quinoa är krispigast och vit mjukast.

Annons

Bra att veta: Quinoa har ett lågt fett- och GI-värde, samtidigt som det är rikt på kostfibrer så du håller dig mätt länge. Det är dessutom glutenfritt.

Quinoa
Quinoa. Foto: Shutterstock

7. Solrosfrö – hudens beskyddare

Det här fröet skulle kunna kallas solskensfröet eftersom det innehåller massor av E-vitamin, som skyddar huden från solens skadliga strålar. Fast fröet är också rikt på fett, protein, B-vitamin, järn, zink, magnesium och koppar.

Så använder du det: Solrosfrö är gott att rosta och blanda i sallader eller bara äta som snacks.

Bra att veta: Egentligen är det solroskärnan som vi äter, fröet kallas det bara så länge det har sitt svarta skal.

Solrosfrön
Solrosfrön. Foto: Shutterstock

Källa: Fröguiden.se, Hälsosidorna.se

Av Christina Mellberg

Annons