Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

7 tecken på att du är högkänslig – och dess fördelar!

17 feb, 2016 
Margaretha Malmgren
Att vara extra känslig behöver inte bara innebära nackdelar. Tvärtom har högsensitiva personer många starka begåvningar. Läs om tecken på högkänslighet och dess fantastiska fördelar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att vara högkänslig är ett personlighetsdrag som innebär att du är extra känslig för intryck i din omgivning. Du reagerar starkare på ljud, miljöer och andra människors handlingar.

Ungefär 15-20 procent av världens befolkning är högkänsliga, så kallade HSP-personer (Highly Sensitive Person). Detta behöver inte alls vara något negativt. Faktum är att högkänsliga personer både är kreativa, intuitiva och djuptänkta människor som bär på en sällsam begåvning.

7 tecken på att du är högkänslig:

1. Du kan uppfattas som blyg

Eftersom stora sammankomster med mycket folk kan göra dig utmattad har du en benägenhet att dra dig undan. Du ogillar att stå i centrum och detta kan upplevas som blyghet.

2. Du behöver vara ensam mycket

När dina vänner går på krogen för att varva ner väljer du hellre att sitta hemma och återhämta dig. Du kanske vill njuta av musik, en god bok eller bara vila i stillhet utan en massa människor.

3. Du tål inte höga ljud

Högt buller, skarpa sirener och höga tv- och musikvolymer är mycket obehagliga för dig. Du kan få huvudvärk och svårt att koncentrera dig.

Annons

4. Du är extra känslig för kritik

Vad andra människor tycker och tänker är viktigt för dig och du är därför extra känslig för kritik. Eftersom du ofta tar åt dig personligen kan du bli mycket ledsen eller sårad för sådant som andra inte lägger någon vikt vid.

5. Du grubblar i ditt inre

Att vara rationell och bara gå vidare efter starka händelser är inte ditt sätt. I stället grubblar du, analyserar och låter händelseförloppet spelas upp i ditt inre om och om igen.

6. Du känner av hur människor mår

Du känner snabbt av en annan människas sinnesstämning och kan på nolltid avgöra om atmosfären i ett rum är harmonisk eller nedstämd. Du behöver inte ens interagera med folk för att tyda olika situationer.

7. Du påverkas av andras humör

Folk som är arga, stressade eller nervösa får dig att må riktigt dåligt. Deras humör smittar av sig och kan få dig helt ur balans. Detta är ett av skälen till att du ibland behöver dra dig undan.

Fantastiska fördelar med att vara högkänslig:

Du är kreativ och passioneradDet finns ett starkt samband mellan känslighet och kreativitet. Säkert uppskattar du konst, musik, dans, litteratur och skrivande. Du är mycket passionerad i ditt arbete och din fantasi ger utlopp för nya idéer och innovationer.Charlotta är högkänslig: Är stark och skör på samma gångLäs mer

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Du lägger märke till detaljer

Du märker snabbt nyanser som andra missar. Likaså är du bättre på att upptäcka fel och undvika misstag. Detta beror på att du behandlar information mer djupt och noggrant.

Du lär fortare av dina misstag

Dina reflektioner och funderingar ger dig lärdomar som du sedan bär med dig. Det gör att du kan höja dina prestationer och leverera ännu bättre resultat.

Du har en stark magkänsla

Din ofta starka intuition gör att du på ett omedvetet plan känner vad som är rätt. Detta kan liknas vid ett starkt sjätte sinne.

Du har en stor inlevelseförmåga

Din höga nivå av empati gör dig djupt rörd av andra människors känslor. Du är en mycket generös och hängiven person som ofta också är extra kärleksfull mot djur – och djuren dras till dig.

Du är mycket samvetsgrann

För dig är det viktigt att vara hänsynsfull och visa gott uppförande. I en fullsatt lokal är du mycket medveten om var du står och är noga med att du inte har tagit någon annans plats.

Du är en god ledare

Tvärtemot vad många kanske tror är högkänsliga personer ofta väldigt goda ledare. Du besitter många kvaliteter som utmärker ett gott ledarskap: emotionell medvetenhet, engagemang, rättvisetänk och stor kunskapsnivå.

Källa: introvertdear.com, entrepreneur.com och bustle.com

Annons