Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

8 vanliga orsaker till nästäppa

20 dec, 2018 
AvCelia Stahl
Om du lider av nästäppa är du inte ensam. Många drabbas och att inte kunna andas ordentligt genom näsan kan vara riktigt jobbigt. Men det går att bli fri från täppan!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tre av tio svenskar har nästäppa och det kan göra livet kämpigt och besvärligt. Man kan ha svårt att andas normalt eller att sova. Det som händer är att näsans slemhinna blir inflammerad och sväller upp. Andra symtom kan vara nysningar, klåda, rinnande näsa och trötthet. Reaktionerna är i stort sett desamma oavsett nästäppans orsak.

Tre sorters nästäppa

Anders Cervin, docent och överläkare vid Helsingborgs lasarett, delar upp nästäppa i tre grupper beroende på bakomliggande orsak – infektioner av bakterier eller virus, allergi samt icke-allergisk täppa med oklar orsak.

Det finns många sätt att bota nästäppan beroende på vad som är orsaken.

■ Förkylning: Receptfri avsvällande nässprej som dämpar svullnaden i näsan genom att minska blodflödet i nässlemhinnan. Den här sortens nässprej får användas i max tio dagar. Om man är förkyld och samtidigt allergisk eller överkänslig kan kortisonsprej vara ett alternativ. Det dämpar inflammationen.

Annons

■ Pollenallergi: Om allergi är orsaken till nästäppan gäller det att först dämpa allergin. Nässkölj med koksaltlösning kan prövas. Tabletter, ögondroppar och nässprej med antihistamin finns receptfritt på Apoteket.– Om nästäppan är dominerande symtom så är kortisonsprej i regel mer effektivt än antihistamin, men de kan kombineras, säger Anders Cervin.Ta läkarkontakt för undersökning och recept vid långvariga besvär.Så undviker du förkylning – 5 smarta tipsLäs mer

■ Damm- och kvalsterallergi: Kortisonsprej är förstahandsbehandling. Eventuellt kan man ta antihistamintabletter mot allergin. Undvik att äta eller dricka sådant som gör nästäppan värre, till exempel starka kryddor, öl och vin. Bädda inte sängen på morgonen, då frodas kvalster. Skölj näsan regelbundet med koksaltlösning.

Se också: Därför blir du förkyld

Därför blir du förkyldBrand logo
Därför blir du förkyld

■ Icke-allergisk nästäppa: Här vet man inte orsaken till täppan. Det tycks vara en överkänslighet i nässlemhinnan som aktiverar kroppens immunförsvar. Receptfri kortisonsprej är den behandling som används men fungerar inte alltid lika bra som vid allergi. Kortisonsprej är inflammationsdämpande och används ofta mot nästäppa, oavsett om besvären är allergiska eller inte.

Annons

– Många patienter använder kortisonsprej dagligen under lång tid. Risken för biverkningar är minimal, säger Anders Cervin.

■ Nässprejsmissbruk: Överanvänd-ning av avsvällande nässprej kan ge kronisk nästäppa. Man kan trappa ner genom att varva nässkölj med koksaltlösning och kortisonsprej. Ibland kan en kort kur med kortisontabletter behövas.

■ Graviditet: Nästäppa är vanligt under graviditet men går över efter förlossningen. Prova nässkölj med koksaltlösning, eller kortisonsprej.

■ Bihåleinflammation: Kortison-sprej dämpar inflammationen och öppnar bihålorna. Ibland behövs också penicillin mot infektionen. I svåra fall behövs en operation för att öppna upp bihålorna.

■ Polyper: Kortisontabletter eller kortisonsprej. Operation kan minska omfånget på nässlemhinnan och göra det lättare att andas.■

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Okänd folksjukdom

Näspolypos är en kronisk inflammatorisk sjukdom. Nästan tre procent av Sveriges befolkning har näspolyper, utan att veta om det. Polypbildningen startar alltid i näsan, på ytterväggen mitt i näshålan, just där det är som mest trångt för luften att passera ner mot lungorna, och alltid på båda sidorna samtidigt. Polypbildningen sprider sig sedan oftast i näshålan. Nästäppan blir värre, man tappar lukten och kan få tryckkänsla från bihålorna.

Inflammationen är systemisk, det vill säga forskarna ser samma förändringar i slemhinnan i de nedre luftvägarna, lungor och luftrör, som i de övre. Det är också vanligt att man har luftrörsinflammation, bronkit, som ger hosta och andra astmaliknande symtom. För forskarna är den kroniska inflammationen fortfarande en gåta.

Gör egen koksaltlösning

Pröva att skölja näsan med en koksaltlösning. Det finns receptfritt på apotek eller så kan du göra blandningen själv. Då blandar du ett kryddmått salt i en deciliter vatten. Lite matolja i blandningen minskar risken för torra slemhinnor.

För att få in koksaltlösningen i näsan kan du använda en speciell nässköljare eller en plastspruta. Både kannan och sprutan finns att köpa på apotek.
Källa: Vårdguiden, 1177.se

Av Anna Björe

Läs också:

Så undviker du förkylning – 5 smarta tips

Annons