Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

8 fantastiska fördelar med att äta ingefära

20 apr, 2016 
Margaretha Malmgren
Ingefära och citron.
Ingefära hyllas som en av de nyttigaste kryddorna. I tusentals år har roten använts som naturligt läkemedel. Här är 9 sätt som ingefära stärker din hälsa på!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Bra egenskaper med färsk ingefära:

1. Stärker hjärtat

Extrakt från ingefära har 3,5 gånger bättre effekt på högt blodtryck än den aktiva substansen i blodtrycksmedicin. Det visar forskning som även funnit att ingefära minskar kolesterolhalterna i blodet. Detta kan rädda dig från både hjärtsjukdom och stroke.

Se också: 5 skäl till att äta mer ingefära – men inte FÖR mycket

5 skäl till att äta mer ingefäraBrand logo
5 skäl till att äta mer ingefära

2. Lindrar migrän

Om du regelbundet äter ingefära motverkas inflammatoriska ämnen i hjärnans blodkärl som kan orsaka huvudvärk och migrän. Kliniska studier vittnar om att ingefära är precis lika effektivt som sumatriptan, ett läkemedel som traditionellt används mot migrän. Dessutom undviker du biverkningar.

Annons

3. Botar förkylningar

Roten har antiinflammatoriska egenskaper och är en av de kryddor som innehåller flest antioxidanter. Du kan bli fri från envis snuva med riven ingefära och som förebyggande åtgärd minskar du även risken för övriga infektioner eftersom ditt immunförsvar stärks.

4. Hjälper onda magar

Ett klassiskt användningsområde för kryddan är att lindra magbesvär. Matsmältningen förbättras, gasbildning avhjälps, diarré botas och förstoppning motverkas. Inom medicinen har ingefära även bevisat god effekt mot illamående och åksjuka.

5. Förbränner kalorier

Vill du tappa några kilo eller behålla din idealvikt är det all idé att äta ingefära. Din ämnesomsättning ökar och amerikanska studier har visat att du kan förbränna 43 kalorier extra genom att börja dagen med ingefära. Kryddan hjälper dessutom till att stå emot hungerkänslor.

6. Lindrar muskelvärk.

Muskelsmärtor kan vara förödande, men med ingefära i kosten minskar du värken med hela 25 procent, visar en amerikansk forskningsrapport. Även som smärtlindring vid träningsvärk fungerar ingefära effektivt.

Annons

7. Mildrar mensvärk.

För kvinnor i menstruerande ålder kan torkad ingefära minska blödningar med hela 46 procent. Även smärtorna lindras. I en studie fick 150 kvinnor dagligen äta 1 gram ingefärspulver under de tre första dagarna av mensen. Ingefäran gav samma resultat som smärtstillande medicin.

8. Håller dig varm.

Fryser du ofta och har kalla händer och fötter? Det kan bero på dålig blodcirkulationen. Genom att lägga lite ingefära i en varm dryck ökar du blodcirkulationen och får upp värmen i kroppen.

Källor: Medical News Today, Nutrition Secrets m.fl.

Annons