Lästips: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Nyttiga och goda kryddor som stärker ditt immunförsvar

28 jan, 2020 
AvCelia Stahl
Nyttiga kryddor blandas till drycken golden milk.
Kryddor sätter inte bara smak på maten utan kan också vara bra för hälsan. Särskilt nu i förkylningstider kan det kännas lindrande att äta lite stark och kryddig mat. Här är fem nyttiga – och goda – kryddor!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Kanel

Kanel är bark från träd som växer i tropiska länder – vanligast är Ceylonkanelen från Sri Lanka. Kanel går att köpa både som stänger och i pulverform. Foskning visar att kanel kan ha positiv effekt på blodsockerreglering och insulinkänslighet. Du bör dock inte vräka i dig kanel då kryddan innehåller ämnet kumarin som man tror kan ge leverskador i för hög dos. Håll dig till max 1,5 teskedar per dag.

Gurkmeja

Sedan lång tid tillbaka har man använt gurkmeja inom folkmedicinen för att lindra ledbesvär och motverka inflammation. Den sägs även kunna stärka immunförsvaret då den fungerar som en kraftig antioxidant. Den färgstarka gurkmejan är det som ger curryblandningen dess härliga gula färg. Gurkmeja finns som torkad krydda men kan också köpas färsk i välsorterade butiker. Ett tips är att använda gurkmeja i grytor tillsammans med svartpeppar – den aktiva ingrediensen i svartpeppar, piperin, gör nämligen att gurkmejans nyttigheter lättare tas upp av kroppen.

Annons

Ingefära

Ingefära har antibakteriella egenskaper och innehåller antioxidanter som sägs kunna stärka kroppens immunförsvar. Ingefära är även antiinflammatoriskt. Det finns forskning som visar att ingefära kan vara välgörande för matsmältningen och lindra illamående. Mixa ner färsk ingefära i smoothien, lägg en bit i ditt te eller riv ingefära i salladen. Du kan även köpa ingefärspulver som du lätt rör ner i maten.

Så gör du din egen vitaminshot med ingefära

Så gör du din egen vitaminshot med ingefäraBrand logo
Så gör du din egen vitaminshot med ingefära

Kardemumma

Kardemumma har länge använts inom läkekonsten i Asien för att behandla problem med mage och luftvägar. Kardemumma sägs även kunna lindrar hosta och du kan tugga kärnorna för att få en friskare andedräkt. Kryddan är även lugnande, vilket är bra för blodtrycket. Kardemumma innehåller järn, magnesium och kalium. Krydda ditt kaffe med kardemumma eller strö kryddan över filmjölken.

Annons

Chili

Två tredjedelar av jordens befolkning använder chili dagligen. Det som gör chilifrukterna så starka är ämnet kapsaicin. Chilifrukternas hetta mäts i enheten scoville. Milda sorter har cirka 1000 scovillegrader och mycket heta sorter cirka 300 000 scoville-grader. Chili innehåller kalium, magnesium, järn, C-vitamin och B-vitamin. Forskning visar också att chili kan öka fettförbränningen något. Jalapeno, habanero och spansk peppar är de chilisorter som vi svenskar främst brukar ha i maten. Experimentera dig fram med hur stark du (och övriga familjemedlemmar) vill ha maten.

Gör egen guldmjölk – enkelt recept

Guldmjölk har blivit riktigt trendigt på sistone och finns till och med att köpa på vissa kaféer som alternativ till kaffe och te. Den viktigaste ingrediensen i guldmjölk är gurkmeja, den nyttiga krydda som ger curryblandningen dess gula färg. Gurkmeja finns att köpa som torkad krydda på burk och i välsorterade butiker kan du även köpa den färsk.

  • 0,5 dl torkad gurkmeja
  • 1 msk torkad ingefära
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl havremjölk
  • 0,5 tsk kokosolja
  • Kanel eller kardemumma

Gör så här: Koka upp vattnet, rör ner gurkmejan och ingefäran och låt sjuda på svag värme. Efter drygt fem minuter blir konsistensen till en tjock smet som kan förvaras i kylskåp i upp till två veckor. Värm försiktigt 2 dl havremjölk på spisen och vispa ner kokosoljan och en tesked av gurkmeja-ingefära-smeten. Smaksätt med kanel eller kardemumma – vilket du föredrar.

Foto: Shutterstock/TT

Annons