Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Mia fick hjälp mot åderbråck: Nu känns det bra att gå barbent!

06 apr, 2022 
AvBirgitta Lindvall Wiik
Mia står barbent på brygga, åderbråcken är borta.
Piggare, slätare ben och mindre svullnad. Det är resultatet av den åderbråcksoperation som Mia Serler genomgick förra året. Nu känns det bra att gå barbent igen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mia Serler, 55, hade precis fött sitt första barn för 28 år sedan när hon drabbades av feber. Doktorn hittade inget fel på henne och Mia, bebisen Anton och pappa Jimmy, 51, åkte hem till Limhamn, i utkanten av Malmö.

Efter några dagar drabbades Mia av smärtor i ljumsken. Smärtor som senare förflyttade sig till benet.

– När jag inte längre kunde stödja på det högre benet upptäcktes en blodpropp djupt inne i vaden. Jag blev inlagd och behandlades akut med blodförtunnande medicin, berättar Mia.

Inför dottern Amandas förlossning för 26 år sedan behandlades Mia i förebyggande syfte och hon har inte haft några fler blodproppar. Men sviterna efter den första blodproppen har hållit i sig genom alla år.

Ytliga åderbråck och tunga ben

Mia hade både ytliga åderbråck och upplevde besvär med svullnad, tunga och trötta ben. Hon sökte hjälp flera gånger innan hon fann en klinik som undersökte hennes ben grundligt och erbjöd en operation av åderbråcken i benet.

Annons

– Doktorn ultraljudsundersökte hela benet, upp till ljumsken, och konstaterade att mina åderbråck hörde till kategorin som skulle bekostas av sjukvården.

Mia står barbent på brygga, glad att slippa åderbråck.
Idag har Mia inga problem att klä sig barbent i kjol.

Djupa ventromboser (blodproppar) beror på en skada i blodkärlets vägg och är en av de största riskerna med åderbråck.

Opererades med laser

Själva operationen, som utfördes med laser, beskriver Mia som mycket lindrig.

– Det är verkligen ingenting att oroa sig för. Det gick fort och var helt smärtfritt, säger Mia och berättar att doktorn gjorde 5-6 små snitt i huden, som han först märkte ut med tuschpenna.

Annons

Kan vara ärftligt

30 procent av kvinnor och 15 procent av män drabbas av åderbråck någon gång i livet.

Det är vanligt att åderbråck uppstår i samband med graviditet, när kroppen är tyngre och den hormonella balansen är för-ändrad.

Forskning visar att åderbråck till stor del är ärftligt. Andra riskfaktorer är obalans i kvinnligt könshormon, försämrad blodcirkulation och brist på motion, samt övervikt.

Genom snitten fördes en tunn kateter in i venen, som behandlades med laser.

– Jag var vaken under hela ingreppet och efteråt fick jag stanna kvar någon timme för observation. Sedan åkte jag hem och redan nästa dag var jag tillbaka på jobbet. Jag har ett stillasittande jobb, som trafikledare på ett transportföretag, och kunde jobba på som vanligt.

Mias ben var bandagerat i några dagar efter operationen och därefter fick hon bära en stödstrumpa dygnet runt i två veckor.

– Benet kändes ömt under fem eller sex dagar efter operationen. Då var det var skönt att ligga med benet i högläge, men ömheten klingade av ganska snabbt.

Se också: Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögonBrand logo
Se också: Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

Benen kändes piggare

Mia, som gillar att motionera, går gärna på långa powerwalks och ganska snart kände hon att benen var mycket piggare än före operationen.

Annons

Svullnaden har minskat och den högra vaden är inte längre lika kraftig

– Jag och min dotter Amanda gillar att promenera tillsammans och nu går jag en hel mil utan problem. Jag blir inte alls lika trött i benet som tidigare. Svullnaden har minskat och den högra vaden är inte längre lika kraftig som tidigare. Jag har alltid haft problem med att exempelvis hitta höga skinnstövlar som passar.

Synliga slingrande åderbråck

Mia säger att även om det opererade benet fortfarande är något kraftigare än det andra så är det mycket finare nu än förut. De synliga slingrande åderbråcken är borta.

– Även om den stora vinsten är att tyngdkänslan har försvunnit så är det kul att benet är snyggare också. Det är definitivt roligare att gå barbent, i shorts och klänning, nu.

Mia Serlers råd till andra som har besvär av sina åderbråck är att söka hjälp.

– Rådfråga flera läkare, om den första säger nej. Det gjorde jag och det är jag glad för.

Annons