Lästips: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Nya träningsformen hundvalpsyoga: Alla lämnar salen med ett leende

30 jan, 2024 
AvUlrika Gustafsson
Två kvinnor håller upp varsin hund.
Yoga gör gott för både kropp och själ. Addera söta hundvalpar så får man ännu fler positiva effekter.I Edinburgh har Lydia Lamont startat hundvalpsyoga – sötchock garanteras!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Se också: Träffa skolhunden Eska - den fyrbenta lärarenBrand logo
Se också: Träffa skolhunden Eska - den fyrbenta läraren

I den lilla stenkyrkan på Morningside road i den skotska huvudstaden sitter ett tjugotal träningsklädda människor och väntar. Mest kvinnor, men även en man har dykt upp och väntar på att kvällens yogapass ska börja.

Att det inte är ett vanligt yogapass blir man snart varse, innanför dörrarna hörs ljusa skall från små hundvalpar. Det är snarare de som drar än själva yogan. Det är dags för hundvalpsyoga.

Lydia hade aldrig yogat

Lydia Lamont är 23 år gammal och har nyligen startat Puppy Yoga Edinburgh. Hon är inne på sitt första år av sitt nystartade företag där idén kom till henne av en slump. Hon hade slutat skolan och tagit ett år för att jobba på barer för att fundera över framtiden.

Annons

Alla verkar älska det!

– Jag hade aldrig tränat yoga innan, men gick på en klass hundvalpsyoga i London och tyckte mycket om det. Jag insåg att det inte fanns i Skottland så jag bestämde mig för att starta en egen här i Edinburgh.

I salen ligger rosa och blå yogamattor utlagda om vartannat. Små valpar springer omkring och nosar nyfiket på besökarna. Den första kvarten handlar bara om hundvalpsgos. Denna dag är det fem labradorer, två maltipoos och en cockapoo som är med på passet.

kvinnor gör yoga ihop med hundvalpar
Meningen är att alla ska få varsin stund med hund.

De tultar omkring bland deltagarna som varsamt klappar dem. En del valpar lägger sig för att vila på mattorna, några kryper upp i deltargarnas knä och gör sig bekväma där. En liten labradorvalp blir nyfiken på en vattenflaska och börjar bita i korken med sina små tänder. Det är mycket glädje och skratt i salen och många foton med mobilerna blir det.

Annons

Det här är Lydia

Namn: Lydia Lamont.

Ålder: 23 år.

Gör: Ägare av Puppy Yoga Edinburgh.

Bor: Edinburgh, Skottland.

Hemsida: www.puppyyogaedinburgh.co.uk

Instagram: edinburghpuppyyoga

Ovana med hundar

Lydia är ensam ägare av företaget och hon hyr in yogainstruktörer, hon har fem som arbetar för henne. I dag är det Ania Gruszczynska som leder yogan. Förutom instruktörer behöver hon även flera assistenter som är med på passet.

De hjälper till med hundarna och städar upp efter dem om de kissar på golvet. De bär även runt de små valparna till dem som inte har en valp hos sig. Meningen är att alla ska få lite tid med en valp.

Lydia berättar att maltipoovalparna är nio veckor gamla och det är deras första dag på yogan. De små labradorerna har varit här tidigare och är mer vana.

Kvinnor gör yoga på mattor
Yogan utgår från asana yoga, mjuka rörelser som ska göra det säkert för hundarna.

Lydia berättar hur hon gick till väga för att få valpar till sin yoga:

– Jag kontaktade några licenserade uppfödare som fanns i närheten. De som ville vara med är så glada att kunna ha sina valpar här, det hjälper dem att bli mer sociala. Första gången valparna kommer hit är de lite blyga, men vid sista passet älskar de människor.

Annons

När själva yogapasset börjar har valparna börjat bli trötta och många ligger och sover på mattorna. Yogainstruktören påminner om att kolla var valparna finns när man gör vissa övningar. Utan att märka det kan man ha fått en liten valp på sin yogamatta.

Yogisar fick skratt

Ofta hörs skratt i salen, det är inte helt lätt att göra yoga med nyfikna valpar som vill vara med. En valp har tagit sikte på Anias strumpor. Hon skrattar till medan hon försöker leda passet vidare.

Lydia berättar att det är flera deltagare som kommit tillbaka på fler pass efteråt.

– Alla verkar älska det, de säger att glädjen håller i sig en vecka. Alla lämnar klassen med ett leende. En del kommer tillbaka för att de älskar det så mycket, säger hon lyckligt.

Hundar dricker ur skål
Självklart finns tillgång till både vatten och vila för de små vovvarna.

Hon berättar att det är extra roligt att se eftersom hon inte hade förväntat sig det enorma positiva gensvaret.

Annons

Yogapasset avslutas med en lugn stund där man ligger på rygg och bara slappnar av. Då ligger en del hundar och sover på bröstet och ger en trygg kärleksfull känsla, för både människa och hund. Efter passet är det dags för en sista kvart av hundgos. Då har valparna piggnat till och är redo för att strutta runt igen.

Det är inte bara hundvalpar och besökare på yogapasset som mår bättre av Lydias hundvalpsyoga. Pengarna som hon betalar för hyran av salen går direkt till kyrkans arbete.

– Jag tror att det var min mamma som sa att de hyr ut lokaler här. Vi gick förbi en dag och gick in och frågade dem om vi kunde ha klasser här, vilket vi kunde. Pengarna som jag betalar för lokalen går till kyrkan och deras välgörenhetsarbete, berättar hon.

Annons

Lydia donerar även pengar till SSPCA (Scottish society for prevention of cruelty to animals), en välgörenhetsorganisation som hjälper övergivna djur i Skottland. De räddar även djur som far illa och tar sedan hand om dem. Hon stöttar även SAMH (Scottish association for mental aealth) som hjälper människor i Skottland som lider av psykisk ohälsa.

Hundarna kan sova

Valparna är på hundvalpsyoga ungefär tre veckor innan de går till sina nya hem och Lydia har pass ungefär fyra dagar i veckan. Valparna kommer till salen ungefär kvart i tre. Då har de tre timmeslånga yogapass framför sig.

Lydia berättar hur valparna har allt de behöver i salen, de kan sova när de vill och de har mat och vatten att förse sig med. Det är hundvalparna som bestämmer, hon är mån om att de ska ha det bra och vara trygga och säkra när de är hos henne. Halv sju på kvällen är de redo att åka hem igen.

Eftersom Lydia känner uppfödarna så väl vid det här laget släpper de bara av valparna innan passet.

Hund vilar
Efter den första stunden blir valparna ofta trötta.

– De första gångerna följde de med och kollade så att hundarna hade det bra. Nu när vi känner varandra så släpper de bara av dem. De vet att de har det fint, att det är säkert och bra för dem.

Annons

– Valparna blir socialiserade och det bygger upp säkerhet hos hundarna när de får träffa människor. Andra valpar har inte träffat så många andra människor än sina uppfödare. Våra valpar är självsäkra när de kommer till sina nya hem, de är inte blyga för nya människor.

Tjejer fotas med hundvalp
Att gå på hundyoga är en upplevelse värd att dokumentera!

Edinburgh är känt som en hundvänlig stad. Den har sin alldeles egen maskot i den lilla terriern Greyfriars Bobby, en hund som på 1800-talet dagligen besökte sin ägares grav i 14 år efter hans död.

Hundar är välkomna på många restauranger och även vissa affärer. Lydia bekräftar:

– Vi älskar hundar! När man går på gatan ser man så många hundar. Det är hundar överallt.

Annons