Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Katterna jobbar som provsmakare: ”Här är det deras omdöme som gäller”

23 jan, 2024 
AvSusanne Stamming
Katter smakar kattmat.
Övergivna katter tas om hand på Tassalyckan.
Här lever de sitt bästa liv – de blir omhändertagna och de får smaka ny kattmat innan alla andra katter.
De jobbar nämligen som provsmakare för ny kattmat.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Se också: Katten Bonus simmade sig i form – se bildernaBrand logo
Se också: Katten Bonus simmade sig i form – se bilderna

Mys i solen, hopp i klätterträden och någon knaprig mus att tugga på. Livet är gott för de före detta hemlösa katterna som jobbar för hund- och kattmatstillverkaren Doggy/Mjau i Vårgårda.

Det är ett arbete med många fördelar: Det finns tre heltidsanställda som bara har som uppgift att serva dem, man får årliga veterinärundersökningar, utegård, egen röd-vit stuga, lagom många kattkompisar och mat i olika smaker och konsistenser.

Allt detta för att ta reda på vilken kattmat som smakar bäst och uppskattas mest innan den blir en del av sortimentet i butiken.

Annons

Dessa katter har makt och det är nästan som man tror att en del av dem förstår detta när de med självsäkra steg kräver den uppmärksamhet som anstår deras stjärnglans.

Vilken kattmat är bäst? Små skillnader i recepten

Anläggningen heter Tassalyckan och har funnits sedan 1992 och en av skötarna, Caroline Granath, har haft detta drömjobb sedan dess. Catherine Wadlin har varit där nästan lika länge, medan nykomlingen Maria Widlund bara varit kattuppassare i ungefär sex år.

Katterna har också kommit och gått under åren, även om många blivit väldigt gamla. En av de mest kända var rödfärgade Malte med den bekymrade blicken – han hade fans som kom från hela världen för att se honom.

Kattmat i olika skålar.
Vid varje måltid får katterna två matskålar att välja på, efteråt vägs dessa för att se vilken sort eller smak som de föredrog.

I dag är det runt 30 katter som har titeln provsmakare och de bor fyra och fyra i olika rum där de har varsitt litet rött hus med vita knutar, en stor utegård och olika leksaker.

Annons

Matte och husse måste också tycka maten ser aptitlig ut

Här är de som en familj, även om det finns ett specifikt syfte. Vid varje måltid får katterna två matskålar att välja på, efteråt vägs dessa för att se vilken sort eller smak som de föredrog. Det gäller både torr- och blötfoder. Resultaten registreras och blir en vägledning för framtida produkter.

– Sedan köper inte kattägare bara kattmat som katten tycker om, matte och husse måste också tycka att det ser aptitligt ut. Det går väl en del trender vad gäller ingredienser också, om spannmålsfritt eller med innehåll av nypon eller morötter, säger Catherine.

Maten som testas kan ha små skillnader i recepten som kan vara avgörande och därför är katterna som provsmakar så viktiga.

En katt i sitt lilla bo - rött hus med vita knutar.
Katterna bor i små röda hus med vita knutar.

En av dem som trivs stort med uppgiften är livsnjutaren Ziggy som är lite mer rundlagd än de andra katterna, trots att han får lika mycket mat. Men han tar livet med ro och rusar inte omkring i onödan.

Annons

– Han är dominant och en riktig tjejtjusare. Lite macho och till en början var han så pass tuff mot oss att det var tveksamt om vi kunde ha kvar honom. Han rev oss på benen när man gick förbi, högg direkt efter en klapp och det kändes som det var han som dresserade oss, berättar Caroline.

Men Ziggy lugnade ner sig och är i dag Tassalyckans coolaste katt.

– Han är inte rädd för vare sig gräsklipparen eller dammsugaren, skrattar Maria.

– Han vill bara vara nära och äta gott.

Övergivna och hemlösa katter

Andra är inte lika sociala. Den vackra katten Kissen ligger helst i sin hydda. Om hon får välja smak på kattmaten blir det räkor och ost – det är en favorit sedan hennes tidigare dagar i familj och hon är en av de kräsnaste av katterna på anläggningen. Sedan har hon en favorit i Catherine och det är henne hon helst vill umgås med.

Annons

Röda Gusten och lilla Lisa är två syskon som kom hit som kattungar och de vet exakt vad som är på gång när det slamras i köket. Vita Smulan är en annan personlighet som varit med ett tag och som inte alltid gör vad man förväntar sig.

Den grå katten Ziggy ligger i gräset.
Ziggy är Tassalyckans coolaste katt!

Här finns katter som varit oönskade, katter som fått lämna på grund av allergier eller andra förändringar hos tidigare hem.

– Flera av våra katter hade säkert varit avlivade i dag om de inte fått denna chans. Det finns så otroligt många hemlösa katter i dag på katthemmen, säger Caroline.

Annons

Vi vill inte höra märkliga bortförklaringar om varför man inte kan behålla sin katt

Att det är överfullt på många ställen känns inte bra för någon av dessa tre kattälskare och de är glada över att få vara med och sprida åtminstone lite kunskap kring vad som gäller innan man skaffar katt. Dessutom skänker kattmatstillverkaren en hel del foder till utvalda katthem.

– Från och med 2023 är man tvungen att ha sin katt chipmärkt och registrerad i Sverige. Det är en stor skillnad som vi väntat länge på och som gör ägarna mer ansvariga. Sedan ska man alltid tänka på att en katt kan bli mellan 13 och 20 år gammal. Är man beredd att anpassa sig så länge?

Alla tre hoppas på att katter nu ska få högre status i och med den nya lagen.

– Det skulle verkligen vara på tiden. Vi vill inte höra mer om övergivna katter och märkliga bortförklaringar till varför man inte kan behålla en katt.

Är du redo att skaffa katt? Gör ett kattkörkortstest

Ett sätt att kolla sin kunskap är att göra kattkörkorttestet på Mjaus hemsida och sedan läsa på ordentligt med böcker om katter och kattskötsel.

Annons

På Tassalyckan har det tidigare funnits katter från missbrukarhem och andra mer grava missförhållanden. Men oftast är det katter som helt enkelt behövt ett nytt hem av andra skäl och det kan vara allt från ändrad jobbsituation till skilsmässor.

En katt ska äta mat ur sin matskål.
Dags för Gusten att provsmaka!

– De flesta trivs bra när de kommer hit, men går det inte av någon anledning så omplacerar vi dem. Sedan är vi noga med att inte få in några smittor så vi hälsotestar dem först och det är framför allt sjukdomar som kattens coronavirus och FIV – en slags katt-HIV som vi är rädda för, berättar Catherine.

Annons

I övrigt så vägs katterna regelbundet, tänderna fixas och eventuella andra problem tas om hand. I det stora hela har Caroline, Catherine och Maria en drömtillvaro på jobbet och personalomsättningen är lika med noll.

Katterna jagar små djur

Man skulle kunna tro att de fick nog av djurskötsel på jobbet, men Catherine har egna katter även hemma, Maria har hund och enda anledningen till bristen på husdjur hemma hos Caroline är en allergisk man.

– Det kan kanske låta lite konstigt att jag har detta jobb då, men det har fungerat bra, konstaterar hon.

Det här är Tassalyckan!

Tassalyckan – en lantlig huslänga inte långt från djurmatsfabriken i Vårgårda.

Startades: 1992.

Vad: Runt 30 katter som provsmakar kattmat. Katterna har valts ut för att de varit oönskade av olika anledningar. De finns och har funnits skilsmässokatter, hittekatter, katter från hem där det funnits allergi, av polisen omhändertagna katter och andra oönskade katter.

I tjänst: Tre anställda.

Även katterna har en lyxig miljö både inne och ute. Till och med jaktintresset lyckas de stilla genom att fånga in de intet ont anande smådjur som förvirrat sig in i utegårdarna. Grodor, möss, daggmaskar och fåglar blir byten åt de stolta katterna som gärna presenterar de små liken inne i huset.

Annons

– Nu fungerar kanske inte kattmat i smaken mus, sparv eller groda eftersom det är inte är katterna själva som gör inköpen, ler Catherine.

I stället blir det sommarspecialiteter med somriga midsommarbilder eller julfavoriter med bilder på söta katter i tomteluvor. Det är ju faktiskt husse och matte som betalar trots allt.

Kändisar och turister besöker hemmet

Den här dagen testas olika torrfoder på Tassalyckan och det är alltid populärt. Det knapras friskt, men först går de flesta kattprovsmakarna över dofterna från de olika skålarna som de riktiga gourmeter de är. Mellan måltiderna blir det en hel del tid i solen eller i någon skön säng.

Ziggy tittar ut genom kattluckan som precis släpper igenom den runda magen och täta pälsen. Han rör sig majestätiskt ner till klätterträdet utan en tanke på att hoppa upp. Han är som sagt livsnjutaren som inte rör sig i onödan.

Tre kvinnor håller i en varsin katt.
För Caroline, Catherine och Maria är det här ett drömjobb.

Ungdomarna i kattgården intill skuttar däremot runt och söker kontakt. En bit bort finns också Tasseman, en röd-vit katt som har den lite speciella egenheten att han gillar att tugga på hår, helst människohår.

Annons

– Det verkar som att han tycker att det luktar gott. Vi hade en annan katt som också gillade parfymdoft och när Alice Bah var här för ett reportage för flera år sedan så blev han helt galen i henne och hennes parfym. Han gosade sig nästan in sig under blusen på henne.

Andra kändisar som besökt katterna är Mark Levengood och Pontus Gårdinger och under åren har det dessutom kommit en inte helt liten andel japanska fans – framför allt under den tid som Malte levde.

Rummen och rastgårdarna är extremt rena och välskötta. Här finns aldrig ett uns av kattlådelukt och hygienen är på topp.

Om dagarna umgås katterna gruppvis med Caroline, Catherine och Maria och då är de ute i köket eller i mysrummet. De är som en stor familj, men varje katt har sin grupp av fyra som de delar boende med. Det gör att man kan flytta ihop de som gillar varandra bäst.

– Allt handlar om katterna och att de ska trivas. Sedan är detta ett drömjobb för oss också naturligtvis.

Annons