Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnan

30 okt, 2020 
AvLOVISA SVEDLUND
Anders Hansen.
Vi spenderar allt mer tid framför olika skärmar, och det påverkar vår hälsa negativt. Här är Anders Hansens superenkla tips för att inte låta mobilen ha kontroll över ditt liv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Både unga och vuxna använder sina skärmar allt mer, och produkterna som finns i dem och kräver vår uppmärksamhet blir mer sofistikerade.

Samtidigt som skärmar kan hjälpa oss på många sätt ska vi dock vara försiktiga med hur vi använder dem, säger läkaren och psykiatrikern Anders Hansen som bland annat skrivit böckerna Hjärnstark och Skärmhjärnan.

– Mitt tips till alla som vill fungera i en digital värld är att tänka på att våra digitala verktyg är fantastiska. De hjälper oss på massa olika sätt. Men de kommer med en baksida, säger Ander Hansen när vi träffar honom.

Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnanBrand logo
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnan

Anders Hansen: Vi sover sämre

När vi lägger för mycket tid på skärmarna så hinner vi inte göra andra saker som är viktiga för att vi ska må bra. Skärmarna behöver alltså inte vara något dåligt i sig förklarar han.

– Vi hinner inte göra saker som vi mår bra av. Vi sover mindre, vi träffas inte på samma sätt och vi rör på oss mindre. Och då mår vi sämre än vi borde göra.

Annons

Digitala verktyg knaprar också av det som han kallar vår "mentala banbredd". Han förklarar:

– De är så lockande för oss så hjärnan lägger energi på att tänka "Nu vill jag plocka upp mobilen, nu vill jag plocka upp mobilen". Och det stör oss.

Hitta fokus – flytta bort telefonen

Vad kan vi göra för att bli lite mindre beroende av våra skärmar då? Svaret är att helt enkelt fysiskt lägga bort skärmarna, tycker Anders Hansen.

– Ska du plugga eller jobba, ha inte telefonen i samma rum. Ska du sova, ha inte telefonen i sovrummet.

– Vi måste hantera biverkningarna av digitaliseringen.

Intervjun gjorde i samband med släppet av Anders Hansens nya bok, Hjärnstark Junor. Mer från intervjun kan du läsa här.

Annons