Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Anne-Marie: Enkla övningar lindrar min artros!

10 apr, 2018 
Allers redaktion
Anne-Marie
 fann lindringen 
mot artros på nätet.
Några minuters övningar framför datorn per dag. Det var allt som krävdes för att Anne-Marie skulle bli kvitt sin artrossmärta och öka sin rörlighet. – Om jag slarvar med träningen märks det direkt!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Anne-Marie fick övningar som lindrar artros!

Som en blixt från klar himmel smällde det till i Anne- Marie Klevebäcks knä när hon var ute och gick med hunden hemma i Botkyrka. Att det var artros anade hon inte. Istället trodde hon att det var en överansträngning och köpte knästöd, värmekuddar och värktabletter.

– Det blev lite bättre, men inte bra. Jag var tvungen att hoppa omkring på kryckor halva sommaren och be min man och syster om hjälp när jag skulle ut i naturen.

Det var artros

Men när knät svullnade upp och smärtan inte gick över var hon tvungen att söka läkarvård. Efter en röntgenundersökning hos en ortoped fick hon beskedet – hon hade artros.

– Jaha, nu blir det rullstol, det var min första tanke. Jag har folk i min omgivning som har blivit sittande hemma när de har fått artros, och det kändes fruktansvärt att det var dit jag var på väg.

Gick artrosskola

Anne-Marie, som tidigare har varit överviktig och även haft en inflammation i knät, erbjöds att delta i en artrosskola, där hon skulle köra ett träningsprogram två gånger i veckan under några veckors tid. Och hon blev snabbt bättre.

Annons

– Bara efter några tillfällen kände jag mig mer rörlig.

Det fanns dock några problem. Det var rätt tuffa övningar som involverade redskap och maskiner, och passen tog 45 minuter att genomföra, vilket gjorde att så fort programmet var slut – då la Anne-Marie av.

En digital kurs

Anne-Marie började leta information om sjukdomen på nätet och kom i kontakt med Joint Academy, en digital artrosskola. Hon kontaktade dem och blev då tillfrågad om hon ville testa programmet för att jämföra med primärvården.

– Jag förstod inte riktigt upplägget till en början och var, ärligt talat, ganska skeptisk.

Läs också: Maria testade walkfeeling – metoden lindrade smärtan

Men till slut bestämde hon sig ändå för att ge nätskolan ett försök, ”det skadar ju inte att prova”, resonerade Anne-Marie.

Anne-Marie är mycket nöjd med träningsprogrammet.
Anne-Marie är mycket nöjd med träningsprogrammet.

Hjälp av fysioterapeut

Efter att hon fyllt i ett frågeformulär om sin hälsa på företagets hemsida kontaktades hon av en ortoped på telefon. Sedan fick hon en personlig fysioterapeut som gav henne övningar som visades i en introduktionsfilm.

Annons

Under sex veckor tränade hon en kvart per dag. Varje vecka avslutades med en hälsoundersökning och återkoppling via mejl med fysioterapeuten där de gick igenom veckans övningar och om någon övning skulle ändras eller liknande.

– Jag behövde inte snygga till mig och det krävdes inte heller några redskap, utan jag kunde använda mig av sådant som jag hade hemma. Övningarna var också så pass lätta att jag inte behövde oroa mig för att göra fel.

Mindre smärta

Efter några veckor märkte Anne-Marie en tydlig förbättring, med både mindre smärta och bättre rörlighet.

– Jag blev jätteglad. Jag och min man var ute och gick i skogen då han sa till mig: ”Så här smidig var du knappt innan du fick artros.” Det kändes som ett kvitto på att jag hade gjort något rätt.

Gör övningar hemma

Efter att träningsprogrammet tog slut har Anne-Marie fortsatt träna fem dagar i veckan, ibland kan hon till och med stå och vänta på bussen och samtidigt göra någon övning.

Annons

– Om jag slarvar med träningen märks det direkt, då får jag ont både i höften och knät. Därför har det aldrig varit aktuellt att fuska, jag tränar för mig själv, ingen annan.

Ingen artrossmärta

I dag har Anne-Marie ökat sin rörlighet, har nästan ingen värk och kan gå i princip hur långt som helst. Värktabletter tar hon bara vid något enstaka tillfälle.

– Jag känner mig friare i vardagen och tar mig numera fram även i berg och terräng. En fin dag är jag ute och går uppemot en mil i skogen. För några veckor sedan promenerade vi runt hela Mariefred. Det är livskvalitet.

3 övningar som lindrar artros:

Använd gärna en stol för att hålla balansen i övning ett mot artros.
Använd gärna en stol för att hålla balansen.

Övning 1 mot artros: Höftlyft

Stå höftbrett och stöd dig mot en stol med ena handen. Lyft benet ut till sidan, så långt som det känns naturligt.  Gör samma sak, med samma ben, åt andra hållet och framåt och bakåt. Byt sedan ben.
Repetitioner: 15 åt varje håll, sedan lika många med andra benet.
Redskap: Stol.

Du kan göra övning 2 mot artros i en trappa.
Du kan göra övningen i en trappa.

Övning 2 mot artros: Trappan

Placera ena foten på ett trappsteg eller en bräda och ta ett kliv upp tills du står stadigt med båda benen på trappsteget. Gå ner igen med samma ben.
Repetitioner: 15 gånger, växelvis med båda benen. Upprepa två gånger.
Redskap: Trappa eller stepup-bräda.

Stå  lite bredare än axelbrett í övning tre mot artros.
Stå lite bredare än axelbrett.

Övning 3 mot artros: Tyngdöverföring

Sätt händerna i sidan och stå lite bredare än axelbrett. Tänk på att hålla ryggen rak.

Skifta nu vikten från det ena benet till det andra – låt andra benet vara rakt – utan att ändra knäts riktning (det får inte börja peka inåt).
Repetitioner: 15 åt varje håll gånger 2.
Redskap: Inga.

Text: Tina Harr

Bild: Klara Leo, Stella Pictures

Här är fyra övningar som stärker dina fötter.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons