Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

App ska hjälpa till att upptäcka demens

01 jun, 2021 
Hanna Brolund
Äldre kvinna med mobil.
Antalet äldre i världen blir fler och fler och i och med det ökar också antalet demenssjuka. För att spara både resurser och lidande testas nu en app som ska hjälpa till att upptäcka tidiga tecken på demens.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Om tio år räknar man med att 180 000 personer kommer att ha en demenssjukdom i Sverige och 2050 kommer siffran vara 250 000. Det är därför viktigt att fördröja insjuknandet.

Se också: Det här är alzheimers sjukdom

Det här är Alzheimers sjukdomBrand logo
Det här är Alzheimers sjukdom


– Antalet äldre i både Sverige och världen ökar och antalet personer med demenssjukdom kommer också att öka, hur ska man då göra om man behöver bedöma fler?, säger överläkare Johan Sundelöf till Ekot.

Demensappen har hittills testats av ett par hundra personer vid Karolinska Institutet. I appen får personer som upplever minnesstörningar svara på frågor om bland annat hur bra deras minne fungerar, hur deras vardagsliv fungerar och vad de har för livsstil. Personen i frågas anhöriga får också svara på frågor.

Annons

Appen har utvecklats med hjälp av finansiering av bland annat Alzheimerfonden och Karolinska Institutet Innovations. Den kan inte ställa en diagnos men efter att frågorna är besvarade avgör appen vem behöver en fullständig utredning med blodprov och röntgen och vem som har milda symtom som kan ha andra orsaker. Svaren sammanställs med hjälp av Artificiell Intelligens och läkarna skriver ett utlåtande.


– Internationellt så talar all forskning för att det lönar sig att jobba med tidig identifiering och tidig riskreduktion, säger Sundelöf.

I slutet av förra veckan hölls en digital konferens där forskare över hela världens diskuterade demenssjukdomen. Bland annat diskuterade man vikten av att upptäcka demens tidigt – och appen kan vara en bra bit på vägen.

Annons