Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Forskning: För lite sömn ökar risken för demens

22 apr, 2021 
Vivvi Alström
Äldre kvinna med sömnproblem
Sömnbrist kan påverka hjärnan negativt och öka risken för sjukdom. Det gäller bland annat demens, visar en ny studie. Så här mycket behöver du sova för att minska risken!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att sömnbrist knappast gör oss snabbtänkta och fokuserade vet alla som någongång sovit alldeles för lite. Men sömnbrist kan påverka hjärnans funktioner negativt även på längre sikt. Bland annat ökar det risken för demens.

I en ny studie följde man drygt 7900 personer i 25 års tid. Man delade in dem i grupper om sömnlängd: de som sov mycket (mer än åtta timmar per natt), de som sov normalt (sju timmar per natt) och de som sov för lite (sex timmar eller mindre per natt).

Se också: 5 anledningar att ha citron på nattduksbordet.

5 anledningar att ha en citron på nattduksbordetBrand logo
5 anledningar att ha en citron på nattduksbordet

Detta för att undersöka hur sömnlängden i medelåldern påverkar oss som gamla.

Så mycket sömn minskar risken för demens

Forskarna såg då att de som regelbundet sov sex timmar eller mindre per natt när de var i medelåldern löpte 30 procent högre risk att drabbas av demens, jämfört med dem som sov sju timmar per natt. Man såg ingen förhöjd risk för demens i gruppen som sov åtta timmar eller mer per natt.

Annons

Även svenska forskare har undersökt kopplingen mellan sömn och demenssjukdomen Alzheimers. De såg att äldre med sömnstörningar hade mer av proteinerna beta-amyloid och tau i ryggvätskan. Båda är markörer för Alzheimers sjukdom.

Sömnbrist är dock inte den enda sömnstörningen som ökar demensrisken. Även andra typer av sömnproblem tycks spela en roll. I en annan svensk studie fick deltagarna själva skatta sin sömnkvalitet. Resultaten visade att de som uppgav att de sov dåligt hade en 24 procent större risk att utveckla demens.

Därför behöver hjärnan en god sömn

Tidigare forskning har även kopplat sömnapné, andningsuppehåll under sömnen, till ökad risk att utveckla demenssjukdom.

En teori om varför sömnen är så viktig för hjärnan är att för lite och för dålig sömn kan trigga igång inflammationsprocesser. Det påverkar också hjärnans möjlighet att hinna städa ut de slaggprodukter som är kopplade till en ökad risk för demens.

Annons