Är knutan på läppen farlig?

Svullnad på läppen, stor som ett blåbär
En svullnad stort som ett blåbär på underläppen, kan det vara farligt? Vår husdoktor ger svar på vad svullnaden på insidan av läppen kan vara.

Som ett blåbär på läppen

Jag har fått som en blåaktig knuta i underläppen, som ett litet blåbär. Den har kommit undan för undan senaste året. Kan inte komma ihåg att jag slagit mig eller på något annat sätt skadat läppen. Kan det vara något farligt? Tar Levaxin för sköldkörteln men är annars frisk. Är kvinna och 73 år gammal.

Tacksam för svar

 

Godartad blodkärlsförändring

Det lilla blåbäret är med största sannolikhet en helt godartad blodkärlsförändring av den typ som kallas kapillärt hämangiom, eller med ett annat ord senilt hämangiom.

Det senare syftar på att kärlförändringarna oftast uppträder hos medelålders och äldre personer. Hämangiomet är en liten svulstliknande bildning i anslutning till hudens finaste blodkärl. De är som sagt godartade och kräver ingen särskild behandling. Riklig förekomst av små hämangiom kan för ett otränat öga vara svårt att skilja från den typ av punktformade blödningar som förekommer vid vissa blödningsrubbningar. Som alltid är det så att man måste se hudförändringar med egna ögon för att kunna ställa en riktig diagnos. Vill du ha ett helt säkert svar bör du låta en läkare på vårdcentralen ta en titt på dig.

Läs också: Q10, zink och selen kan skydda mot sjukdomar