Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Är knutan på läppen farlig?

18 nov, 2014 
Hemmets redaktion
Svullnad på läppen, stor som ett blåbär
En svullnad stort som ett blåbär på underläppen, kan det vara farligt? Vår husdoktor ger svar på vad svullnaden på insidan av läppen kan vara.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Munproblem med en svullnad på läppen, stor som ett blåbär

Som ett blåbär på läppen

Jag har fått som en blåaktig knuta i underläppen, som ett litet blåbär. Den har kommit undan för undan senaste året. Kan inte komma ihåg att jag slagit mig eller på något annat sätt skadat läppen. Kan det vara något farligt? Tar Levaxin för sköldkörteln men är annars frisk. Är kvinna och 73 år gammal.

Tacksam för svar

 

Godartad blodkärlsförändring

Det lilla blåbäret är med största sannolikhet en helt godartad blodkärlsförändring av den typ som kallas kapillärt hämangiom, eller med ett annat ord senilt hämangiom.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Det senare syftar på att kärlförändringarna oftast uppträder hos medelålders och äldre personer. Hämangiomet är en liten svulstliknande bildning i anslutning till hudens finaste blodkärl. De är som sagt godartade och kräver ingen särskild behandling. Riklig förekomst av små hämangiom kan för ett otränat öga vara svårt att skilja från den typ av punktformade blödningar som förekommer vid vissa blödningsrubbningar. Som alltid är det så att man måste se hudförändringar med egna ögon för att kunna ställa en riktig diagnos. Vill du ha ett helt säkert svar bör du låta en läkare på vårdcentralen ta en titt på dig.

Läs också: Q10, zink och selen kan skydda mot sjukdomar

Annons