Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Är light-läsk farligt?

25 jan, 2018 
Celia Stahl
Ylvas kollega häller i sig flera liter cola varje dag. Kan det vara farligt för hälsan, undrar hon. Är det beroendeframkallande? Doktorn reder ut frågan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jag har en kollega som dricker 2–3 liter Cola Zero per dag. Hon är strax under 30 och ser fullt frisk ut, inte alls överviktig.

Hon klarar sig inte en enda dag utan en massa läsk. Det är nästan som ett beroende. Kan detta vara farligt?
Ylva

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

De flesta läskedrycker finns också som så kallade light-produkter vilket innebär att de inte innehåller vanligt socker utan istället sötningsmedel, och där det vanligaste är aspartam.

I cocacola zero sugar används både aspartam och ett annat sötningsmedel som heter acesulfam. Tanken med light-produkter är att de inte ska ge samma mängd kalorier och inte heller påverka blodsockernivåerna som läsk med vanligt socker gör.

Påverkar tarmfloran

En studie som publicerades för några år sedan visade att sötningsmedel som aspartam kan påverka bakteriefloran i tarmen hos möss, vilket gav en höjning av glukosnivåerna i blodet. Om detta även är något som kan ske hos människan är något som är föremål för forskning.

En del forskare hävdar att även artificiellt socker kan ge vad man i vardagligt tal kallar för ”sötsug”, och därmed en effekt på belöningssystemet i hjärnan som gör att man man vill ha mer. Men den allmänna bedömningen är för närvarande att varken aspartam eller acesulfam ska ge någon säker påverkan på blodsockernivåerna.

Annons

Utifrån nu gällande riktlinjer behöver en normalviktig vuxen person konsumera betydligt mer än fyra liter cocacola zero per dag för att komma över EU:s rekommenderade högsta dygnsdos för aspartam.

Inga näringsämnen

Cocacola innehåller också koffein. Receptet för cocacola är ju inte känt, men företaget anger att koffeinhalten är ungefär en tredjedel av den som finns i samma mängd bryggkaffe. Koffein kan på kort sikt motverka trötthet, vilket kanske kan vara en anledning till att din kollega gillar cocacola så mycket.

Det är inte ovanligt att personer berättar att de känt sig beroende av light-läskedrycker. Läskedrycker innehåller inga vitaminer eller andra viktiga näringsämnen, och om man dricker flera liter per dag innebär det ju även en viss kostnad, vilket för vissa kan utgöra skäl till att överväga ett minskat intag.

Leg läkare Åsa Rundgren

Annons