Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Artificiell intelligens hjälper hörsel- och synskadade

12 dec, 2018 
Redaktionen
Bröderna Tairi har skapat ett hjälpmedel som minskar klyftan mellan hörande och tal- och hörselskadade.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

TERA är ett bra och positivt exempel på det som idag kallas AI, artificiell intelligens. Det menar Max Tairi, som tillsammans med sin bror Faruk har lanserat detta nytänkande hjälpmedel för människor med hörsel- och talsvårigheter.

Bröderna Max och Faruk Tairi flyttade till Sverige från Makedonien under 1980-talet och arbetade som tolkar. När de träffade människor med hörsel- och synskador insåg de att de människorna hade minst lika svårt med kommunikationen som de som talade olika språk.

Max Tairi har träffat människor med tal- och hörselskador som har fått luren i örat när de har ringt folk som de inte känner.

– Den som använder TERA kan innan samtalet börjar skriva och förklara att hon är hörselskadad eller har svårt att tala, och att den som lyssnar måste ha tålamod.

Laddar ner till telefonen

TERA är en app och programvara som du laddar ner till vanlig telefon, mobiltelefon eller surfplatta. Du får ett nytt vanligt telefonnummer som andra kan ringa till och som visas när du ringer ut. Du ringer och tar emot samtal precis som med vanlig telefon.

Annons

Det finns två varianter:

TERA Touch passar både hemma och på jobbet. Den kopplas upp mot wifi eller med hjälp av SIM-kort. När du samtalar textas det motparten säger i den stora skärmen. Texten kan anpassas så att du får den storlek du önskar.

TERA Mobile i mobiltelefonen passar dig som ofta är ute på språng. Klarar samma saker som TERA Touch i en smidigare storlek.

– Flera landsting har skaffat utrustningen, så att hörselskadade kan få prova den, berättar Max Tairi.

Språkförbistring inspirerade bröderna Max och Faruk Tairi som har lanserat TERA. Foto: Privat

Till ansökan behövs underlag som styrker behovet av TERA. Det kan vara ett audiogram, utlåtande från läkare eller liknande. Arbetsförmedlingen respektive Försäkringskassan utreder och fattar beslut. Man kan få det förskrivet som hjälpmedel för hemmet genom alternativ telefoni enheten i landstinget man bor i, eller via Försäkringskassan. Arbetsförmedlingen kan kontaktas om det gäller ens arbetsplats.

Annons

TERA är registrerad i den nationella katalogen för hjälpmedel och klassificeras enligt ISO 9999.

Fler tolkhjälpmedel

Ett annat hjälpmedel för hörselskadade är skrivtolkning. Det innebär att en skrivtolk skriver ned vad som sägs, vilket sedan visas på en skärm där man kan läsa texten. Största delen av den skrivtolkning som utförs i landet bekostas av landets tolkcentraler för döva och hörselskadade. Vardagstolkning innebär tolkning i olika situationer i vardagslivet som sjukvård, fackliga möten eller informationsmöten i arbetslivet, samt olika föreningslivs- och fritidsverksamheter.

Det finns också något som heter textförmedling, om man har texttelefon. De ger oftast bara en sammanfattning och inte någon detaljerad text.

Av Susanna Hauffmann

Läs också:

Digital tolk gör livet lättare för döva Petra

7 smarta prylar för en smidigare vardag

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons