Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblemFästingar

Åsa Rippes ryggskola del 3 - Bålstyrka

07 okt, 2021 
Åsa Rippe
Åsa RippeS
En stark rygg behöver också inre styrka. I Ryggskolans sista del visar Hemmets sjukgymnast Åsa Rippe fyra övningar som stärker dina magmuskler.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Bäckenlyft med stor boll

Stående rodd med gummiband

Det här är en lite mer utmanande variant på vanligt bäckenlyft. När du gör det vingligare för dig får du lite extra träning av bålmusklerna.

Ligg på rygg med fötterna på bollen. Ha armarna längs med dina sidor. Undvik att pressa händerna i golvet. Lyft därefter sätet så högt upp du klarar av. Sänk tillbaka till utgångsposition. Upprepa tolv gånger.

Se också: Styrkeguiden 3 enkla övningar för dina fötter

Styrkeguiden: 3 enkla övningar för dina fötterBrand logo
Styrkeguiden: 3 enkla övningar för dina fötter

Stående rodd med gummiband

Stående rodd med gummiband

I den här övningen tränar du musklerna som drar ihop skulderbladen samt ländryggen.

Annons

Sätt en fot mitt på gummibandet och håll i ändarna med händerna. Fäll dig i höften lätt framåt, svanka med ryggen och behåll den hållningen genom hela övningen. Dra armbågarna bakåt samtidigt som du böjer dem. Stanna till i det bakersta läget i två sekunder innan du rätar ut armarna och återgår till utgångspositionen. Upprepa tolv gånger.

Diagonalt lyft på stor boll

Diagonalt lyft på stor boll

Den här övningen är bra för hela bålen, men framför allt för ländryggen.

Ligg på bollen med händer och fötter i golvet. Spänn magen, dra in naveln och lyft därefter vänster ben långsamt samtidigt som du lyfter höger arm. Hitta balansen och lyft inte för högt. Kroppen ska vara i linje från foten till handen. Sänk ner långsamt och upprepa med höger ben och vänster arm. Gör övningen tolv gånger totalt.

Annons

Isärdragning av gummiband

Isärdragning av gummiband

Här tränar du hållning, skulderbladen och magen.

Stå med god hållning. Håll ungefär mitt på gummibandet med händerna, ha lite mellanrum mellan händerna. Tummarna pekar mot varandra. Armarna är raka. Dra därefter isär gummibandet så långt du klarar av. Stanna till i yttersta läget innan du återgår till utgångsposition. Upprepa tolv gånger.

I de här övningarna behöver du en stor boll och ett gummiband med medium motstånd, det hittar du till exempel i sportaffären.

TV: 9 sätt att komma tillbaka efter träningsuppehållBrand logo
TV: 9 sätt att komma tillbaka efter träningsuppehåll
Annons