Bästa träningen för just dig – tips på anpassad träning

Kvinna joggar i park
Träning och rörelse får dig att må bra på alla möjliga sätt. Men vissa sätt att träna funkar bättre för olika problem.

Att utöva någon form av fysisk aktivitet är A och O för en god hälsa. Men det kan vara svårt att veta hur man ska träna om man har någon form av problem eller åkomma, t.ex. ont i ryggen eller dåligt immunförsvar och ständigt blir sjuk. Här tipsar vi om bra träningsformer för dig med olika typer av problem.

Så ska du träna om du är orolig

Den bästa träningen för att få oron att lätta är den som får ditt hjärta att pumpa. Konditionsträning funkar mot väldigt många hälsoproblem, ångest, sömnsvårigheter, ryggont och till och med vallningar. Konditionsträning som att jogga eller ett pass spinning ger effekt på stress i flera timmar och de som tränar regelbundet rapporterar i flera studier lägre nivåer av stress, ångest och depression.

Tips på träning för dig som är sömnig

Istället för att sträcka sig efter kaffekoppen när sömnigheten kommer krypande så kan det vara bättre att röra på sig. De som rör på sig enligt de rekommenderade 150 minuterna i veckan sover bättre på natten och känner sig piggare på dagen.

Tänk på! Lägg träningen så att du har några timmar till att varva ner innan läggdags.

Ryggont? Här är träningen för dig!

Stillasittande, inte minst vid skärmar, försvagar musklerna i ryggen och med stigande ålder förvärras problemen. Lösningen är styrketräning som bygger muskler och minskar påfrestningarna på ryggraden vilket ger större rörelsefrihet och mindre smärta.

Träning som kan öka din sexlust

I en studie blev kvinnor som sprungit på löpband i 20 minuter mer upphetsade av en erotisk film än den grupp som inte gjort det. Träning ökar blodcirkulationen i hela kroppen och det gör oss mer förberedda på aktiviteter i sovrummet. Andra fördelar är att träning kan minska kroppsnojorna och öka må bra hormonerna vilket gynnar sexlusten.

Tips på träning för dig som har sötsug

När sötsuget sätter in finns det en bättre lösning än att försöka använda sin viljestyrka för att motstå – prova aktivitet. Både mat och träning ökar dina dopaminnivåer så välj det senare om du vill hålla vikten. Prova 15 minuters promenad, det är allt som krävs för att ta bort sötsuget!

Dåligt immunförsvar? Här är träningen som kan stärka det

Konditionsträning ger ett naturligt skydd mot förkylning. Enligt forskning minskade sjukskrivningsdagarna med 43 procent bland dem som konditionstränade fem dagar i veckan. Det gäller att få hjärtat att pumpa så bra träningsformer för immunförsvaret är till exempel att jogga, cykla eller dansa. 

Hur ofta ska man träna?

Alla vuxna rekommenderas att vara fysiskt aktiva i sammanlagt minst 150 minuter i veckan. Intensiteten bör vara minst måttlig. Aktiviteten bör spridas ut över flera av veckans dagar och utföras i pass om minst

10 minuter.
Källa: Svenska Läkaresällskapet, CNN

Foto: TT