Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Bästa vägen till glada fötter – expertens bästa tips

02 okt, 2020 
Elin Samuelsson
Ett par nakna fötter med glada gubbar ritade på undersidan av varje tå.
Glada fötter sitter på en person som tar lika bra hand om fötterna som resten av kroppen!
Fotproblem kan komma och gå under livet, och det är lika irriterande varje gång. Många gånger går problemen dock att förebygga, bara man vet hur man ska göra. Här får du expertens bästa tips för bättre fothälsa!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Våra fötter är som trädets rötter – de bär hela vår kropp, hjälper oss att hålla balansen när det stormar och ser till att resten av kroppen får det stöd den behöver för att må bra.

Se också: 5 knep för att undvika skoskav

5 enkla sätt att motverka skoskavBrand logo
5 enkla sätt att motverka skoskav

De flesta som haft problem med fötterna vet hur mycket det kan påverka både kropp och knopp. Ett skoskav gör sig påmint och irriterar oss för varje steg vi tar, och en smärtande hälsporre kan leda till att vi snedbelastar kroppen när vi går.

– De flesta jag pratar med har någon gång i livet haft någon form av fotproblem. Bland de vanligare problemen är hallux valgus, hälsporre, nedtrampade fettkuddar och ömma framfotsvalv, säger sjukgymnasten Cajsa Krikström, som driver e-handelsföretaget Minfot.se.

Cajsa Krikström är sjukgymnast som brinner för fothälsa. Hon driver e-handelsföretaget Minfot.se.

Även hålfots- och plattfotsproblem är vanliga åkommor, liksom personer med breda eller smala fötter som har svårt att hitta skor som passar.

Annons

– Vissa personer med breda fötter försöker pressa ner dem i för små läster, vilket kan leda till problem, säger Cajsa.

Byt skor under dagen

Även svullna fötter är ett vanligt problem, vilket den hederliga stödstrumpan kan råda bot på genom att öka blodcirkulationen i ben och fötter. Den förebygger även risken för blodproppar och åderbråck.

– Stödstrumpor är bra om man har ett stillasittande arbete. Det är också bra för fötterna att resa sig upp då och då och variera sin arbetsställning. Byt även gärna till inneskor när du kommer till jobbet, föreslår Cajsa Krikström.

Ett par nakna fötter med kräm på i formen av ett hjärta.
Ge dina fötter kärlek varje dag – tänk på hur fantastiska de är som bär oss fram i livet!

Att byta skor under dagen är bra även när man har ett mer aktivt arbete.

– Variation är viktigt, och att man har rätt skor på fötterna. Dessutom vill jag slå ett slag för strumpans effekt på fötterna – med en välventilerad strumpa som sitter bra på foten undviker man skavsår. Bambu och merinoull är två väldigt bra material på strumpor som andas och transporterar bort fukt.

Annons

Inlägg inte alltid det bästa

Vissa har inlägg i sina skor, ibland formgjutna efter den egna foten. Det är ett bra hjälpmedel, menar Cajsa, beroende på vilka besvär man har.

– Samtidigt är det kanske inget man ska använda hela livet. Jag tror att kroppen är formbar och tanken är att dina fötter ska bli bättre av att exempelvis träna upp och jobba med dem.

Cajsa nämner att gå barfota korta stunder och att stå på ett ben och träna balans är två bra metoder för ett uppbyggande av fotens många små muskler.

– Om man bara använder sina formgjutna inlägg anpassar sig kroppen efter dem, och då får inte musklerna jobba. Precis som med magen och ryggen måste du även träna dina fötter, säger hon.

Expertens 5 bästa tips för bättre fothälsa

  1. Träna foten. Gör det enkelt för dig och försök få in det i vardagen i stället för att träna en gång i veckan. Ta vanliga promenader och gå några extra steg om dagen, knip och rör på tårna när du borstar tänderna eller gör tåhävningar när du lagar mat. Se till att fötterna alltid rör sig på bästa möjliga sätt.

  2. Håll foten rörlig. Stretcha foten, spreta på tårna och försök att sätta dig ner på huk med hela foten i golvet för att stretcha fotens baksida. Det är svårare än man kan tro!

  3. Vårda dina fötter. Ta hand om dina fötter och ge dem kärlek i det dagliga. Smörj in dem om det behövs. Fila dem ibland, men inte för ofta. Dock ska man aldrig gå med förhårdnader, de kan göra ont och leda till att man börjar gå på fel sätt. Titta och känn på fötterna, se dem som en del av kroppen. Ibland glömmer vi hur viktiga fötterna faktiskt är för oss.

  4. Rätt strumpor. Anpassa ditt val av strumpor beroende på vilken aktivitet du utför. Rätt sorts strumpor främjar din fothälsa.

  5. Rätt skor. Använd rätt skor vid rätt tillfälle, och byt gärna skor lite då och då. Variera höjden på klackarna – gå inte bara i högklackat eller bara i sneakers. Det är variationen som är viktig!

Källa: Cajsa Krikström, sjukgymnast

Annons

Tips på produkter som vårdar dina fötter

Här hittar du några produkter som kan hjälpa dina fötter på traven.

Stabila och stilrena skor från Scholl som passar bäst till promenader.

Läs mer och köp här! (reklamlänk)

En ordentlig fotfil gör jobbet med att fila dina fötter lite enklare.

Läs mer och köp här! (reklamlänk)

En mysig strumpa från Falke värmer dina fötter när det är lite kallare ute.

Läs mer och köp här! (reklamlänk)

Fotkräm från Pedicare mjukar upp dina trampdynor och resten av fötterna.

Läs mer och köp här! (reklamlänk)

Annons