8 vanliga fotproblem – och hur du behandlar dem

Fötter i vatten och fötter på strand.
Har du ont i fötterna? Här beskriver vi de vanligaste fotproblemen och hur man behandlar dem.

Många människor tampas med besvär i fötterna utan att riktigt veta vad det innebär och hur man behandlar det. Här är de mest vanliga fotproblemen och lösningarna till dem!

Se också: Skönhetsrutinen i 5 steg för dina fötter

Skönhetsrutinen i 5 steg för dina fötter
0:48

Efter reklamen: Skönhetsrutinen i 5 steg för dina fötter

(0:48)

Slå på ljud

1. Hallux Valgus

Symtom: Stortån blir sned och vinklas utåt mot de andra tårna. Hela framfoten blir bredare, och med tiden bildas en allt större, öm knuta på utsidan av stortån. Knutan kan skava i skorna och bli ytterst smärtsam.

Behandling: I lindriga fall kan man prova bredare skor och speciella inlägg. Vid smärtsam hallux valgus behövs oftast operation. Då räcker det inte att ta bort själva knutan på stortån – den kommer oftast tillbaka igen.

Vid ingreppet görs därför hela framfoten smalare, genom att man sågar av benet i stortån ovanför det så kallade ledhuvudet, där knutan bildats, och flyttar ledhuvudet några mm mot lilltån. I detta nya läge får ledhuvudet växa fast under fem–sex veckor. För

att hålla det på plats under läkningstiden kan ledhuvudet fixeras med en skruv, som inte behöver tas bort efter läkning. Ingreppet görs med lokalbedövning.

Efteråt: Du får ett förband och en gipsskena över stortån. Smärtstillande tabletter skrivs ut av din läkare och brukar behövas de första dygnen. Du blir sjukskriven i tre till sex veckor och det tar två–tre månader innan svullnaden gått ner så att du kan använda dina vanliga skor. Till dess använder du specialskor eller breda sandaler.

2. Hammartå

Symtom: En tå kröker sig och blir felställd. Vanligast är att tån närmast stortån drabbas och särskilt om man även har hallux valgus. Tån kan då lägga sig över eller under stortån. Kan ge smärtor och skoskav ovanpå den drabbade tån.

Behandling: Avlastande ringar och mjuka skydd mellan tårna kan hjälpa. Inlägg med pelott, en förhöjning bakom främre fotvalvet, kan räta ut tån och minska kröken.

Är besvären svåra behövs ofta operation med lokalbedövning, då tån rätas ut genom att en del av benet i tån tas bort. I vissa fall görs en steloperation då tån fixeras med ett metallstift under fem veckor. Därefter tas stiftet bort.

Efteråt: Du blir sjukskriven i ca fem veckor och efter det bör du kunna be- lasta foten fullt. Tån kan dock vara svullen i flera månader, så det kan dröja innan du kan ha dina vanliga skor. Efter operation blir tån lite kortare än innan.

3. Morbus morton (Mortons nervknuta)

Symtom: En punkt som ömmar, oftast mellan andra och tredje tån eller mellan tredje och fjärde tån. Smärtan strålar ut i tårna. Beror på att en nerv av okänd anledning blivit förtjockad och bildar en knuta som kommer i kläm när du går och står.

Behandling: Först kan man prova inlägg med pelott, som lyfter främre fotvalvet och avlastar den ömma nervknutan. Vid långdragna, svåra besvär kan nervknutan opereras bort via ett snitt i fotsulan. Ingreppet görs i lokalbedövning.

Efteråt: Du kan börja belasta foten nästan direkt efter förmåga, och blir sjukskriven tre-fyra veckor. Om nervknutan satt mellan tredje och fjärde tån blir du troligen helt besvärsfri. Däremot brukar resultatet inte bli fullt så bra när knutan finns mellan andra och tredje tån.

4. Skräddarknuta

Symtom: En knuta som smärtar på utsidan av lilltån. Orsakas av att framfoten blivit för bred till följd av förslappade ledband. Slemsäcken utanför ledhuvudet längst ner i lilltån svullnar och gör ont.

Förekommer ofta ihop med hallux valgus. Namnet beror på att skräddarna förr satt och sydde med benen i kors och då fick tryck mot framfotens utsida.

Behandling: Framfoten kan göras smalare genom att ledhuvudet vid lilltåns bas sågas av och skjuts i riktning mot fotens insida. Ibland sätts en skruv in för att fixera ledhuvudet under läkningen.

Efteråt: Operationen ger oftast mycket gott resultat med bestående smärtfrihet och smalare framfot. Du blir sjukskriven i upp till sex veckor.

5. Hallux rigidus

Symtom: Stelhet och smärta i stortån och svårigheter att böja stortån uppåt. Det blir svårt att gå och du försöker troligen gå på utsidan av foten. Tillståndet beror på förslitning, artros, i stortåns grundled.

Behandling: Skor med så kallad rullsula eller MBT-skor med påbyggnad under sulan, som gör att man kan gå utan att behöva böja på stortån. Inflammationshämmande tabletter eller kortisoninjektioner kan också hjälpa. I svåra fall operation för att öka rörligheten i stortån. Är leden helt utsliten kan man steloperera.

Efteråt: Cirka sex veckors sjukskrivning medan stortån är gipsad. Smärtan i stortån kommer att minska eller försvinna helt och rörligheten blir bättre, men grundsjukdomen kan tyvärr återkomma om tån inte stelopereras. I så fall försvinner rörligheten helt i stortåleden, men oftast klarar man sig förvånansvärt bra ändå.

6. Framfotssmärta

Symtom: Smärta vid tryck mot ”trampdynan” under framfoten. Huden på trampdynan blir ofta förhårdnad. Beror på felställningar i tårna, som innebär att tårnas ledhuvuden pressas neråt i fotsulan.

Behandling: Förhårdnaderna kan filas eller skäras ner men återkommer oftast. Inlägg kan ge tillfällig avlastning men ingen bestående hjälp. Operation som fixerar tårna med stift som dras bort efter ca fem veckor. Resultatet blir ett minskat tryck mot fotsulan och därmed smärtlindring.

Efteråt: Du blir sjukskriven sex–åtta veckor, men får räkna med svullnad och obehag i flera månader eftersom ingreppet är omfattande. Det kan ta upp till ett år att bli helt återställd.

7. Hälsporre

Symtom: Smärta under hälen, som ofta blir värre vid ökad belastning. Typiskt är att det gör rejält ont när man tar första steget efter vila. Orsaken är en inflammation i senfästet vid hälbenet, under fotsulan.

På röntgen ser man ibland – men inte alltid – en liten utväxt, sporre, på nedre delen av hälbenet, men det är inte den som gör ont utan smärtan beror på inflammationen.

Behandling: Förebygg hälsporre genom att inte gå länge i helt platta skor. Använd bra stötdämpande skor när du tränar. De allra flesta hälsporrar läker av sig själva inom ett halvår, men några övergår i en kronisk inflammation.

Då kan man prova tejpning av fotsulan för att stödja den. Tejpningen görs av sjukgymnast – din husläkare kan skriva remiss.

Efteråt: Tejpningen måste göras om varje vecka i fyra–fem veckor. Sedan är många så bra att de kan motionera och röra sig som vanligt. Sjukskrivning kan behövas om du står och går mycket i jobbet.

8. Nageltrång

Symtom: Smärta runt nageln på grund av att den växt in i huden. Det kan göra väldigt ont att ha skor på sig. Förebygg genom att alltid klippa tånaglarna rakt av – inte med runda hörn – och inte för korta.

Behandling: Du kan själv tvätta nageln och badda med alsolsprit. En fotterapeut kan klippa ner nageln och eventuellt göra ett litet snitt i den för att lyfta den och rengöra under. Ibland uppstår en infektion som behöver behandlas med antibiotika.

Om nageltrånget inte går över eller återkommer kan en operation bli aktuell. En liten del av nageln klipps bort vid den smärtsamma sidan. Med ett litet snitt i huden kan även nagelanlaget tas bort, så att nageln inte kan växa ner i huden.

Efteråt: Du blir sjukskriven ca tre veckor och under den tiden behöver du specialskor för att få plats med förbandet. Du kan börja belasta foten direkt men kommer att halta några veckor.

Källa: Thomas Anderson, läkare och specialist i ortopedi och fotkirurg.

Foto: Unsplash.com

ANNONS

Få fina fötter snabbt med våra fotvårdsprodukter


Friska och avslappnade fötter är vackra fötter! Mellan varven får våra fötter tillbringa alldeles för mycket tid instängda i trånga skor eller obekväma klackar och för att fötterna ska kännas starka, smärtfria och för att undvika skador behöver de rätt träning. Detta funktionella träningskit för fötterna består av en boll och två tåspridare, och kan bland annat hjälpa till att mildra obehag och motverka problem så som hallux valgus, klotå, hammartå, liktorn, överlappande tår och plattfot.

Tåspridarna separerar dina tår på liknande sätt som när man går på pedikyr och är gjorda av silikon för optimal komfort. De kan användas kalla som varma, då man slappnar av, tittar på TV eller bara sätter upp fötterna på en stol vid dagens slut. Tåspridarna träs över tårna efter övningarna med bollen, de stretchar, stärker och tårna känns mjuka, återupplivade och avslappnade igen efter en lång dag. Bollen kan med fördel även användas som en triggermassageboll då den har en hård mitt.

Börja använda kitet 10-15 minuter om dagen och bygg gradvis upp till en timme eller mer.


Gå till shoppen

Ett komplett fotkit från proffsens fotvårdsserie Pedicare med allt du behöver för fina fötter! Pedicares produkter utvecklas och tillverkas i Sverige i samarbete med ledande specialister inom medicinsk fotvård. I kitet ingår en fotskrubb, fotbad, vårdande fotkräm, ergonomiskt utformad fotfil och upplåsbart fotbad.

UPPMJUKANDE FOTBAD, 250 ML

Härligt väldoftande fotbad för trötta fötter. Fotbadet mjukar upp förhårdnader och rengör på djupet. Resultatet är fötter som känns smidiga, mjuka och lena.

MJUKGÖRANDE FOTSKRUBB, 100 ML

Rengörande och väldoftande fotskrubb med sheasmör, rapsolja och vitamin E som avlägsnar döda hudceller. Gör fötterna underbart mjuka.

INTENSIVT VÅRDANDE FOTKRÄM 24H, PARFYMERAD · 125 ML

Djupt återfuktande fotkräm som stärker, reparerar och tillför näring under 24 timmar. Innehåller en mix av naturligt fuktgivande ingredienser som mjukar upp förhårdnader och motverkar torrhet samtidigt som vitaminer och essentiella fettsyror förebygger självsprickor.

FOTFIL

En ergonomiskt utformad fotfil anpassad för fotens alla delar för bästa effekten. Fotfilen är mycket kraftig och stadig och du avlägsnar lätt stora hälsprickor och förhårdnader. Den symmetriska formen på hela produkten möjliggör användandet för både höger- som vänsterhänta personer.

Storlek: 24 cm lång x 7 cm bred. Handtagets totala längd är ca 10 cm.

UPPBLÅSBART FOTBAD

Ett smart fotbad med mjuka fotkuddar i botten som gör fotbadet extra bekvämt. Med sina två handtag är fotbadet enkelt att ta med till fåtöljen där hemma eller till solstolen på semestern. Tar minimal plats när det inte används och är mycket enkelt att rengöra. Fotbadet rymmer upp till 5 liter vatten (se markeringsstreck på insidan av fotbadet). Mått: 26x38x20 cm. Material: Återvinningsbar vinyl


Gå till shoppen