Knep mot kattens fästingar – 3 enkla sätt

Katter är utsatta för fästingar.

Katter får en del besvär av fästingar, men blir sällan allvarligt sjuka.

TT/Shutterstock

Vi älskar våra katter. Tyvärr känner fästingar samma sak. Men som tur är finns en hel del fästingmedel att välja mellan.

Lyckligtvis är det sällan katterna blir riktigt sjuka av ett bett. Att en katt får borrelia är sällsynt. Men fästingbett är vanliga och ställer till en del besvär.

Marknaden är fylld med fästingmedel av alla slag.

Så förstår du din katt: 4 humör att känna igen
1:10

Efter reklamen: Så förstår du din katt: 4 humör att känna igen

(1:10)

Slå på ljud

En metod och två medel för att minska fästingplågan

1. Undersök regelbundet/plocka bort direkt

Tveklöst enklaste metoden. Gör det till en vana att undersöka din katt under fästingsäsongen som varar från mars till november. Tänk på att fästingar kan sitta var som helst på katten, men ofta framme vid ansiktet, bakom öronen, på halsen eller kring armhålorna.

Så tar du bort en fästning från din katt

Använd gärna pincett eller fästingborttagare. Med någon av dessa ökar sannolikheten att få bort hela fästingen i ett stycke. Greppa fästingen så nära djurens hud som du kan. Dra sedan rakt ut. Gör alltså INTE en vridande rörelse. Det är ingen fara om någon del av fästingen sitter kvar. Resterna brukar falla av inom någon dag eller två. Tvätta såret med desinfektionsmedel.

2. Spot on-medel

Ett flytande preparat som appliceras på kattens hud i nacken. Detta för att katten inte ska komma åt substansen. Finns både på recept och receptfritt. Effekten sitter kvar mellan tre till tolv veckor.

Om du väljer en spot-on lösning, kontrollera att den är godkänd för katter. Vissa spot-on preparat är giftiga för katter. Om du har en hund i hemmet, tänk på att katten inte ska kunna få i sig hundens fästingmedel.

3. Fästinghalsband

Dessa sätts runt halsen och har hundraprocentig effekt inom ett par dagar. Är avvisande mot fästingar och dödar även fästingar som bitit sig fast. Tänk på att det finns fästinghalsband som är giftiga för katt och endast är till för hundar. Fästinghalsband kan köpas på apotek utan recept.

Forskningen visar: Det här vill din katt säga när den blinkar långsamt

OBS! Diskutera med din veterinär om vilket preparat som passar din katt bäst. Aspekter som spelar in är: Andra sjukdomar, päls, ras, barn i hushållet och eventuella andra husdjur i hemmet. Kontakta alltid veterinär om din katts allmäntillstånd har påverkats, om den har feber, känns ovanligt trött, är vinglig eller verkar ha led- eller muskelvärk.

Källa: evidensia.se, agria.se, anicura.se.