Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Forskningen visar: Det här vill din katt säga när den blinkar långsamt

31 mar, 2021 
AvAino Oxblod
FotografRights Managed/TT.
Söt kattunge som blundar
Känner du att du och din katt kommunicerar med hur ni blinkar mot varandra? Du har rätt.
Forskning visar nämligen nu att katter påverkas av hur människor blinkar mot dem – och att de kan svara på samma sätt.
– Det är något många kattägare redan misstänkt, så det är spännande att vi har hittat bevis för det, säger Karen McComb bakom forskningsrapporten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För många djur innebär direkt ögonkontakt ett hot om attack – om du kollar en hund du inte känner i ögonen gör den sig redo för en konfrontation, och en nervös katt kommer vägra släppa ett potentiellt hot med blicken.

Men, som kattälskare världen över har misstänkt under lång tid, så går det att göra något åt det. Om man blinkar långsamt mot en avvaktande katt, så kommunicerar man att man inte är där för att attackera eller vara hotfull. När katten upplever att man inte är inställd på attack, så kan den också slappna av – och svara med en likadan långsam blinkning.

Se också: Katten Bonus simmade sig i form

Katten Bonus simmade sig i form – se bildernaBrand logo
Katten Bonus simmade sig i form – se bilderna

Forskare vid universiteten i Sussex och Portsmouth i Storbritannien har nu forskat på det här sättet att kommunicera med katter, och kan nu bekräfta att långsamma blinkningen verkligen fungerar.

Annons

– Det är något många kattägare redan misstänkt, så det är spännande att vi har hittat bevis för det, säger Karen McComb bakom forskningsrapporten.

Katterna reagerar på långsamma blinkningar

Hon fortsätter:

– Studien är den första som undersöker genom experiment effekten av långsam blinkning i kommunikation mellan katter och människor. Det är något du kan prova själv med din katt hemma, eller med katter du träffar på gatan. Det är ett bra sätt att förstärka bandet du har med katter.

I studien drar man slutsatsen att katterna oftare blinkade långsamt mot sina ägare, om ägaren blinkar långsamt först. Man kunde också se att katterna var mer benägna att närma sig främlingar som just blinkat långsamt mot dem, än de som hade ett neutralt ansiktsuttryck.

Forskningen slår också fast flera andra slutsatser som tidigare forskning har tagit – att katter spinner för att kommunicera socialt, att katter känner igen sina egna namn men ibland bara struntar i det, samt att katter kan gnida sina huvuden mot ägare som är ledsna.

Källa: Big think.

Annons