Blir man mångalen vid fullmåne?

Fullmåne över vatten

En magiskt vacker fullmåne. Men hur påverkar den oss människor?

TT

Vi vet att månen påverkar tidvattnet. Men hur påverkar den oss? Kan man bli mångalen? Gör fullmånen det svårt att sova? Eller påverkas menstruationen av månens cykler?

I århundraden har folk världen över trott att fullmånen gett oss människor humörsvängningar, galenskap och påverkat paranormala fenomen. Och i sagornas värld sägs fullmånen locka fram varulven i människor...

Dessutom ska den fulla månen öka kraften i magiska ceremonier och även påverka fertiliteten positivt.

Se också: 3 myter om fullmåne

3 myter om fullmåne
0:58

Efter reklamen: 3 myter om fullmåne

(0:58)

Slå på ljud

Sant eller falskt om fullmånen?

Myterna och sanningarna är många.

Fullmåne inträffar tolv gånger per år. Då ligger jorden i en rak linje mellan solen och månen, vilket gör att månens klot blir upplyst av solen och vi ser den som en runt klot på himlen.

Månen i astrologin

Avtagande måne: Astrologer hävdar att när månen är i avtagande så ska man avsluta saker, säga ifrån och lämna all negativitet bakom sig.
Mörkermåne: När det är "mörkermåne", nytändning av månen, så är vila och meditation lämpligt.
Nymåne: Den bästa tiden för att fundera över sitt liv är när månen är ny. Då är det dags att ta tag i saker, göra investeringar, inleda kärleksförhållanden och njuta av kreativitet och påbörja nya projekt.

Förr trodde man att man kunde bli sjuk om man blev träffad av månens strålar när man låg och sov. I till exempel Indien har planeten förknippats med lepra, i andra länder till epilepsi. Att månen har knutits just till onda makter och att fullmånen kan förvandla vissa till varulvar är en del i den tron. Och många hävdar att om man blir väldigt plötsligt förälskade eller inte kan tänka klart så ska man ha blivit mångalen.

I många antika kulturer var månen en viktig del. Den kunde vara symbol för gott eller ont, död eller återfödsel, en gud, kvinnlig eller manlig förebild. I den grekiska mytologin var månen gudinnan Artemis eller Selene. En mångudinna som jagade under månen.

Det engelska ordet "lunatic" betyder galen. Och lunatic kommer faktiskt från det latinska ordet för måne - "luna". I Danmark nämns ibland epilepsi som "maanesyge" - månsjuka.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Menscykel och måncykel

Redan Aristoteles och Hippokrates trodde att det fanns ett samband mellan månens olika faser, kvinnors menstruationscykel och sexuell lust. Mencykeln skulle starta när månen var i nedan, medan sexualdriften öka i takt med att månen blev full.

Men studier visar att det inte finns något samband alls. En måncykel är 27 dagar, 7 timmar och 43 minuter lång. En kvinnas menstruationscykel kan variera allt emellan 21 och 35 dagar och kan skifta på grund av ålder och hormonförändringar. Men månens cykel är alltid konstant.

Just kopplingen mellan månen och menstruation hittar man också i att kvinnors humörsväningar har kallats både månadsrasande och månadssjuk.

Filmen mångalen med Cher och Nicholas Cage

Cher och Nicolas Cage i Mångalen

Redan på Aristoteles tid och sedan även Plinius den äldre trodde att månens dragningskraft kunde påverka vätskan i våra hjärnor och kroppar, likt månens påverkan på tidvattnet.

Långt in på 1900-talet har folk hävdat ett samband mellan månen och vårt själsliv. Det har gjorts många studier men ingen har bevisat att varken psykisk hälsa, sexualdrift, självmord eller kriminalitet ökar eller minskar av månens faser.

Olöst mysterium

Sömnen är ett annat område där månen sägs påverka. Det finns många som hävdar att de i princip är sömnlösa när månen är full. Forskare har försökt ta reda på om det finns någon sanning i detta, men man har inte hittat något tydligt svar. Det pågår forskning än i dag och en nyligen genomförd studie visade faktiskt ett visst samband, trots att deltagarna i studien fick sova i mörka rum där månljuset inte kunde ta sig in.

Mysteriet kring kopplingen mellan månen och vår sömn är alltså ännu inte löst.

Månens faser

Månens alla faser

Månens faser sker under 29,53 dygn då den rör sig kring jorden i en bana på 382 400 km.
Faserna kan delas in i fyra kvarter:

Första: Från mörk måne till halvmåne

Andra: Från halvmåne till fullmåne

Tredje: Från fullmåne till halvmåne

Fjärde: Från halvmåne till mörk måne.

  • Faserna beror på att månen flyttar sig så att solen lyser på den på olika sidor, olika veckor. Men från jorden ser vi alltid samma sida.
  • Solen och månen rör sig nästan lika fort, men månen sackar efter lite och blir varvad efter 29,53 dygn.
  • En vecka efter nymåne är månen halv, efter cirka två veckor är det fullmåne. Då sol och måne är så långt ifrån varandra de kan vara. Månen går då upp när solen går ner och uppe hela natten.

Källor: Medical News Today, Läkartidningen, Wikipedia, Rymdstyrelsen, Nationalencyklopedin

Detta är dina turnummer – baserat på ditt stjärntecken