Vanliga husmanskosten inte så nyttigt som du tror – därför avstår läkaren helt från att äta

Blodpudding är husmanskost som stått på våra bord i genrationer. Det är enkelt att laga, och serveras oftast med lingonsylt och kanske med lite knaperstekt fläsk.
Det kan också vara en riktig vattendelare. Kanske åt du det som barn och forfarande gillar det, eller känner avsky så fort du ens tänker på att äta det.
"Ser ingen anledning"
Blodpuddning ses oftast som en proteinrik maträtt. Men nu säger läkare att det inte är så hälsosamt som vi egentligen tror, rapporterar TV4 Nyheterna.
– Jag ser ingen anledning att äta blodpudding, säger Robert Brummer, överläkare specialiserad på mage och tarm.
Blodpudding saknar en viktig beståndsdel som heter aminosyran isoleucin. Utan aminosyran kan inte kroppen tillgodogöra sig proteinet i blodpudding, eftersom en av byggstenarna saknas.
– Äter man kött, musklerna av en ko eller något, så bryts det ner i de här byggstenarna och så bygger vi vårt eget skelett eller muskler med hjälp av dem. Men det går inte med blodpudding eftersom det saknas en essentiell aminosyra, alltså en aminosyra som vi själva inte kan tillverka i kroppen, säger Robert Brummer.
Järnet i blodpudding kan leda till cancer
Blodpudding innehåller ju som känt även mycket järn. Järn är bra för kroppen och många svenskar leder av järnbrist. Men det är inte bra med för mycket, eftersom det kan leda till cancer i tarmen. Järnet i blodpuddingen heter hemjärn, och läkare vet att till exempel koloncancer har med hemjärn att göra.
När blir det då farligt att äta för mycket blodpudding? Det är svårt att säga, menar Robert Brummer.
– Äter du lite blodpudding någon gång då och då, är det förstås inget problem. Men jag tycker inte att det är så hälsosamt.
Dricka mjölk till blodpudding – därför är det bra
Ifall man äter blodpudding är det bra att har gröna grönsaker till och dricka mjölk. Det motverkar effekterna av hemjärnet, enligt Robert Brummer.
Själv väljer han att avstå helt från att äta blodpudding. Han säger att rött kött är bättre alternativ, trots att det också innehåller hemjärn. Detta eftersom kroppen då i alla fall kan nyttja proteinerna. Vid rött kött rekommenderar Robert Brummer att också ha gröna grönsaker och kalcium till, för att minska negativa effekter av hemjärnet.