Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiMag- och tarmproblemFästingarSömnproblem

Därför ska du borsta tänderna 10 minuter före frukost

15 sep, 2021 
Sara Frisk
Glad kvinna borstar tänderna.
En del av oss föredrar att borsta tänderna före frukost medan andra föredrar att göra det efter. Nu sprids rådet att borsta tänderna innan frukost viralt av olika tandläkare. Men betyder det att det är dåligt att borsta tänderna efter? Vi reder ut!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
TV: Därför ska du borsta tänderna 10 minuter före frukostBrand logo
TV: Därför ska du borsta tänderna 10 minuter före frukost

Den eviga frågan om när på morgonen det egentligen är bäst att borsta tänderna har nu fått liv igen i och med den sociala plattformen TikTok.

Legitimerade tandläkare förespråkar där i flera virala klipp att man helst bör borsta tänderna innan frukost, rapporterar Daily Mail.

Men när är den optimala tidpunkten och betyder det verkligen att det är dåligt att borsta tänderna efter frukost?

Tandborstning innan frukost minskar syraattacken

Råden som florerar och har blivit virala på TikTok handlar bland annat om att man bör borsta tänderna innan frukost för att det under natten samlats bakterier i munnen som man vill få bort för att förhindra karies.

Om de här bakterierna ligger kvar kan syraattacken vid måltid bli värre än vanligt. En del tandläkare menar också att det kan skada tänderna att borsta dem efter frukost.

Annons

Till exempel förklarar läkaren Karan Raj, som verkar vid myndigheten National Health Service i Storbritannien, att tandkrämen bildar ett skyddande lager över tänderna som skyddar emaljen mot syrliga livsmedel, som juice, om man borstar innan frukost.

– Att borsta tänderna direkt efter frukost kan i stället stänga in rester av syrliga livsmedel, vilket i längden kan försvaga emaljen, säger han i klippet.

Borsta tänderna 10 minuter innan eller 30 minuter efter

Tandläkaren Richard Marques verkar vid Doctor Richard London och har tagit hand om flera kändisars tänder. Han säger till Daily Mail att den optimala tidpunkten att borsta tänderna på morgonen är 10 minuter innan frukost för att undvika att skada emaljen.

Men om man glömmer det, eller inte vill borsta innan frukost, bör man vänta minst 30 minuter efter att man har ätit eller druckit innan man borstar tänderna. Detta för att emaljen tillfälligt försvagas efter att vi ätit och att man då riskerar att skada den om man borstar tänderna tidigare än en halvtimme efteråt.

Annons

– Den eviga debatten, mitt professionella råd är att det egentligen inte spelar någon roll om man borstar tänderna innan eller efter man äter utan att det handlar om tiden man väntar emellan aktiviteterna, säger Richard Marques.

Viktigt att skydda emaljen då den inte kommer tillbaka

Det viktigaste är egentligen alltså tidpunkten som man låter gå efter att man borstar.

Emaljen skyddar tänderna och det är viktigt att vi skyddar den eftersom den inte kan återskapas om den förstörs.

– Du bör vänta minst 30 minuter efter att du ätit innan du borstar tänderna, eller minst 10 minuter efter att du borstat tänderna innan du äter för att tandkrämen verkligen ska ha hunnit göra sitt jobb och skydda tänderna, och så att din emalj hinner bli stark igen, säger Richard Marques.

Men man vill ju också få bort matrester

Anna Wraxe, tandläkare på Team Wraxe i Stockholm, har tidigare sagt till MåBra att hon tycker att man egentligen ska borsta tänderna efter frukost. Detta för att det annars kan ligga kvar matrester som fungerar som näring för bakterierna i munnen.

Men hon förespråkar det bara om man hinner vänta en timme efter frukosten innan man borstar tänderna. Annars är det bättre att borsta tänderna innan frukost.

Borstar man tänderna innan frukost kan det vara fördelaktigt att sedan skölja munnen ordentligt efter att man ätit frukost.

Källa: Daily Mail, MåBra

TV: Så håller du tänderna friska längreBrand logo
TV: Så håller du tänderna friska längre
Annons