Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Britt-Marie lever med psoriasis

23 jun, 2019 
Redaktionen
Britt-Marie simmar i flera olika grenar.
Britt-Marie Nilsson får god hjälp av sprutor – och tillskott av probiotika.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Redan som åttaåring började Britt-Marie att simma och tävla. Det gick bra men träningen var hård – så hård att hon som tjugoåring inte längre orkade fortsätta.

– Så jag tog en paus på sådär tjugo år och då tränade jag ingenting. Sedan tog jag upp det igen och idag tävlar jag i mastersimning och i swimrun, som är löpning och simning, berättar hon.

Psoriasis – en av våra vanligaste folksjukdomar

När hon var arton år fick hon diagnosen psoriasis och utslagen började i hårbotten. Det kliade och först trodde hon att det var mjäll. Men sedan spred det sig och blev värre. Läkaren skrev ut kortisonlösningar och olika salvor att smörja med, men det hjälpte inte fullt ut.

Psoriasis är en av våra vanligaste folksjukdomar, en ärftlig kronisk sjukdom som kan påverka både hud och leder. I Sverige lever närmare 300 000 personer med någon form av sjukdomen.

– Det är väldigt jobbigt att leva med en sådan sjukdom. Jag hade inte på mig vissa kläder för jag tappade så mycket hud som syntes mer på mörka kläder.

Annons

Psoriasis kan utlösas av flera orsaker och stress är en. I perioder har Britt-Marie haft utslag på hela kroppen.

– Jag är inte speciellt fåfäng men jag såg förfärlig ut ibland, säger hon och skakar på huvudet.

När Britt-Marie för elva år sedan fick sina tre barn så tog de naturligtvis hela hennes vakna tid i anspråk. Att ta hand om trillingar är ett heltidsjobb och att hålla på och smörja in sig flera gånger om dagen fanns det helt enkelt inte tid för.

– Jag fick börja ta sprutor med en medicin som heter Stelara och en vecka senare var jag helt fri från psoriasisen. Det var galet, som trolleri! Jag kunde knappt tro det. Men en av biverkningarna var nedsatt immunförsvar och att man kunde dra på sig infektioner – och det gjorde jag, säger Britt-Marie.

Blev konstant trött och hängig

Förkylningarna avlöste varandra. Hon fick aldrig riktigt vara frisk och var konstant trött och hängig.

– Jag började fundera på om jag skulle sluta med sprutorna men det var egentligen inte ett alternativ, jag ville absolut inte ha tillbaka psoriasisen.

Britt-Marie som lever med psoriasis.
Britt-Marie smörjde in sig flera gånger om dagen men när trillingarna kom fanns det inte tid till det. Foto: Privat

Britt-Marie bestämde sig för att testa tillskott med probiotika för att se om det kunde hjälpa till att stärka immunförsvaret.

Annons

– Tydligen kan probiotika ha en neutraliserande effekt och stärka immunförsvaret från magen. Och jag har upplevt en tydlig förbättring. Jag har kunnat träna och tävla precis som vanligt efter att jag börjat med tillskotten. Jag har faktiskt inte varit förkyld en dag sedan jag började ta probiotika, säger Britt-Marie.

Av Jessika Devert

Foto: Privata, Shutterstock/TT

Vad är probiotika?

Probiotika är snälla bakterier som bland annat finns i lök, vitlök, kål, tomat, havre och syrade livsmedel som surkål, filmjölk och yoghurt.

Hur känns magen idag?

Man brukar säga att vägen till välmående går via magen. Men vad kan man själv göra för att försöka förbättra sin tarmflora?

Ett sätt att gynna de snälla tarmbakterierna är att äta mer fibrer. Bra fibrer finns i grönsaker, bär, frukt, rotfrukter, havregryn, psylliumfrön, och chiafrön.

Man kan också se till att äta syrad mat regelbundet, som surkål och naturell fil eller yoghurt. Det finns även tillskott med probiotika, men huruvida de har effekt på friska människor kan forskningen än så länge inte riktigt svara på. Däremot visar tidigare forskning att kapslar med probiotika kan vara bra för den som har sjukdomsrelaterade problem med obalans i bakteriefloran.

Viktigt är också att försöka varva ner – stress är magens värsta fiende och den i särklass vanligaste orsaken till magbesvär.

Annons