Lästips: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Så många kvinnor drabbas av bröstcancer varje år

30 sep, 2021 
AvPetra Olander
AvBirgitta Lindvall Wiik
Kvinna i grå långärmad tröja känner på sitt vänstra bröst med båda händerna.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och varje år får närmare 8000 kvinnor diagnosen. 80 procent av de drabbade överlever – ju tidigare det upptäcks desto större är chansen. Här är bröstcancer i siffror.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

1 av 5 kvinnor går inte på mammografi

Trots att undersökningarna kan rädda liv är det många som inte går på mammografi. Det visar en rapport från Cancerfonden.

Se också: Ta kontroll över dina bröst – upptäck cancer tidigt

Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigtBrand logo
Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigt

Spridd bröstcancer – så många drabbas varje år

1500 kvinnor får diagnosen spridd (metastaserad) bröstcancer. Det betyder att cancerceller från den ursprungliga bröstcancertumören spridit sig till andra delar av kroppen och bildat nya tumörer. Spridd bröstcancer går inte att bota men med behandling går det att bromsa sjukdomens utveckling. I Sverige lever ca 15 000 kvinnor med diagnosen spridd bröstcancer.

Annons

Undersök dina bröst

Minst en gång i månaden bör du känna igenom dina bröst efter förändringar. Varför inte ta hjälp av en app? Klämdagen innehåller instruktioner och bilder på hur du undersöker brösten och du kan även lägga in påminnelser.

10 procent av all bröstcancer beror på ärftlighet

Det innebär att man ärvt en eller flera genförändringar som ökar risken att drabbas. Hittills har man hittat ärftliga förändringar, som kan orsaka cancer, i fler än femtio olika gener. Vid utredning brukar man titta på de sex viktigaste. Förändringar i BRCA1- och BRCA2-generna är idag den mest kända orsaken till ärftlig bröst- och äggstockscancer.

Brösten blir lättare att undersöka i 50-årsåldern

Detta eftersom bröstkörtlarna tillbakabildas och ersättas av fett. Brösten blir då mindre knöliga och därmed lättare att undersöka.

Fler platser på Må bra-veckor 2021

Till följd av pandemin tvingades Bröstcancerförbundet ställa in alla 2020 års Må bra-veckor med rehabiliteringsfokus för både färdigbehandlade kvinnor och för dem som lever med spridd cancer. Därför erbjuds extra många platser denna höst. Källa: cancerfonden

Annons

30 procent av all kvinnlig cancer är bröstcancer

Det är därmed den vanligaste cancerformen hos kvinnor.

Bröstcancer drabbar 1 av 10 kvinnor

10,2 procent är risken att insjukna i bröstcancer före 75 års ålder, det vill säga 1 av 10 kvinnor som är 75 år har eller har haft bröstcancer.

Så ofta drabbas en kvinna av bröstcancer

Varje timme får en kvinna beskedet bröstcancer.

Coronavaccin kan ge knölar

Vissa vaccin mot coronaviruset kan orsaka svullna lymfkörtlar, bland annat i armhålan. De kan misstas för cancer på en mammografi och orsaka oro och kompletterande undersökningar helt i onödan.

Antal bröstcancerdiagnoser per år

Nära 8000 kvinnor om året får diagnosen bröstcancer.

Många överlever bröstcancer

80 procent av de drabbade överlever.

Läkare pekar på mammografibild på datorskärm.

Bröstcancer upptäcks ofta via mammografi

2 av 3 fall upptäcks vid mammografi.

Mammor med cancer

Så heter det instagramkonto där fler än hundra mammor med barn mellan 0 och 18 år delar med sig av sin berättelse: @mammormedcancer

Annons