Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Camillas värk och trötthet var muskelreumatism

14 maj, 2018 
Elin Gunnarsson
Känner du dig ovanligt trött? Är du så stel i kroppen att du knappt kan ta dig ur sängen? Det kan vara polymyalgi, muskelreumatism. Camilla Littorin är en av alla de kvinnor som drabbats.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Camilla Littorin bor i Karshult utanför Taberg. Hon har tre egna, vuxna barn och barnbarn. Hon har varit ensam med barnen sedan de var små, men hittade kärleken igen sent i livet och är nu lycklig sambo.

– I julas var det full rulle med barn, barnbarn, bonusbarn och bonusbarnbarn – och vår lilla tax, skrattar Camilla.

Camilla slutade ganska nyligen sitt senaste jobb, som näringslivschef i Jönköpings kommun.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Det har varit full fart hela livet. En period jobbade jag för mycket, och gick nästan in i den berömda väggen. Jag blev utbränd, en ”svedd höna”, för då var jag vd för Svensk fågel! Det var ett av mina roligaste jobb.

På sensommaren 2015 började Camilla få ont i sina leder.

– Vi var iväg på semester i tre veckor och plötsligt kunde jag inte komma ur sängen. Jag kunde inte heller resa mig från toalettstolen och inte knäppa behån. Jag hade så ont i hela kroppen och var fruktansvärt trött. Så fort jag kom hem gick jag till vårdcentralen i Jönköping, där en kunnig läkare direkt misstänkte polymyalgi, muskelreumatism.

Annons

Camilla fick börja med kortison, som långsamt trappades upp.

– Men när jag kommit upp i maxdosen hade jag fortfarande ont och stora besvär.

Sambon fick hjälpa till

De höga doserna kortison gav Camilla biverkningar.

– Framför allt gick jag upp i vikt. Jag var relativt smärt tidigare men nu ser jag ut som en liten boll. Hår och naglar påverkades och jag var ständigt lite speedad, hade ibland svårt att sova. Jag fick också grå starr, vilket min läkare tror kan ha påskyndats av kortisonet.

Camilla träffade flera olika läkare, en ifrågasatte hennes diagnos och fick henne att sluta helt med kortisonet. Han ansåg att hon i stället hade fibromyalgi, och satte henne på höga doser smärtstillande morfintabletter.

– Då fick jag snabbt tillbaka alla symtom, jag kunde inte röra mig och min sambo fick hjälpa mig med allting.

Annons

Tar tid att bli frisk

Men i januari 2017 vände det, när Camilla fick komma till reumatologimottagningen i Lund. Där fick hon börja med en medicin som heter Metotrexat och används mot ledgångsreumatism.

– Den tog jag till november och kunde då trappa ner kortisonet till en låg dos. Jag behövde inte heller de starka smärtstillande medlen längre.

Nu mår Camilla mycket bättre.

– Jag har inte alls lika ont, det räcker med lite alvedon då och då. Och jag har lärt mig leva med att det här är en sjukdom som det tar lång tid att bli frisk från. Medicinerna botar inte sjukdomen men gör smärtan hanterbar tills sjukdomen läkt ut av sig själv. I mitt fall kan det ta ett par år till, men det kan också gå snabbare.

– Jag har lärt mig leva med att det tar lång tid att bli frisk, säger Camilla Littorin. Här med ögonstenen Wilma. Foto: Leif Boström

I vår satsar Camilla på att gå ner i vikt och börja promenera på allvar igen i de vackra omgivningarna där hon bor på landet. Hon tycker mycket om att gå i skogen och plocka svamp. Och arbetar gör hon fortfarande, nu i sitt eget företag.

Annons

– Varför ska man sluta jobba när det är så roligt? Dessutom håller det hjärnan pigg och alert!

Polymyalgi drabbar främst kvinnor 55 plus

Ordet polymyalgi kan översättas med ”ont i många muskler”. Sjukdomen drabbar nästan bara människor över 55 år, och i två tredjedelar av fallen kvinnor. Att den debuterar hos äldre beror troligen på att immunsystemet blivit lite svagare.

Sjukdomen läker så gott som alltid ut helt utan kvarstående men eller funktionshinder. Miljö- och ärftlighetsfaktorer kan spela en roll för att utveckla sjukdomen. Den är vanligare hos nordeuropéer och det finns en viss ökad förekomst inom vissa släkter.

Vanliga symptom på muskelreumatism

Sjukdomen kan debutera plötsligt men kommer ofta smygande under några veckors tid.

  • De första symtomen är ofta att man känner sig trött och hängig. Man kan även få lätt feber.
  • De typiska symtomen på muskelreumatism är smärta och stelhet i stora muskelgrupper.
  • Det är vanligt att värken är mest besvärande kring axlar och över armar, höfter och lår. Symtomen finns vanligen på båda sidor av kroppen.
  • Ofta är besvären värst på morgonen och när du suttit stilla en längre stund. Du kan till exempel få svårt att ta dig ur sängen eller att lyfta armarna över huvudet när du klär på dig.
  • I vila kan man ofta känna sig ganska besvärsfri, och man är oftast inte öm i den angripna muskulaturen.

Av Susanna Hauffman

Annons