Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Christina Schollin om sin artros: ”Man ska aldrig ge upp!”

30 maj, 2022 
Louise Werner
Christina Schollin
Christina Schollin är glad för övningarna hon får via mobilen.
Hennes vänstra knä spökar och gör ont ibland, men tack vare online-träning har Christina lindrat sina problem med artros. Den tredje åldern är den gyllene åldern tycker en av våra mest folkkära 84-åringar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Få människor har den energi som Christina Schollin har. Hon har hyllats för sin roll som drottningen i Shakespeares Macbeth som hade premiär på Dramaten i februari. Dessutom har hon tusen andra projekt i gång samtidigt. Vilken 30-åring som helst hade blivit trött för mindre. Men inte Christina.

– Visst finns det många saker jag inte längre kan göra, men samtidigt finns det otroligt mycket som jag kan göra, säger Christina.

Se också: 3 övningar för en god morgonBrand logo
Se också: 3 övningar för en god morgon

Upptäckte artros på Gotland

Det var under en vistelse på Gotland för snart tre år sedan som Christina för första gången upptäckte att hon hade artros.

Annons

– Jag skulle kliva ut en hög bil, och vred då till mitt knä på något konstigt vis, så att det liksom small till.

Christina berättar att hon faktiskt var ganska illa däran och var tvungen att sitta i rullstol på båten tillbaka till Stockholm.

– När jag kom hem fick jag göra en röntgen och då upptäcktes att jag har artros, säger hon.

Något hon inte alls är ensam om. Cirka en miljon svenskar lever med artros och det är en sjukdom som kryper ner i åldrarna.

Christina Schollin
Träning som är lättillgänglig är oftast den som blir av.

Träning lindrar artrosen

Christina är en sann förespråkare av en hälsosam livsstil och hon har under hela sitt liv tränat för att hålla sig i form.

Annons

– Jag har simmat under hela mitt liv, och det gör jag fortfarande, säger hon. Det är verkligen superbra för artrosen.

Att Christina bor halva året i Spanien tycker hon också har gjort sitt för att lindra artrosen.

– Jag märker skillnad när jag är i varmare klimat, det har märkts att vi varit i Sverige hela vintern, för mitt knä har spökat lite mer än vanligt.

Sedan Christina började med online-träning har besvären förbättrats avsevärt.

– Det tar bara fem till tio minuter om dagen att göra övningarna, som jag får från en alldeles egen fysioterapeut, säger hon.

Det bästa med online-träningen tycker Christina är att man kan göra den närsomhelst och varsomhelst. För en person som Christina, som har tusen järn i elden, kan det annars vara svårt att hinna med.

– Dessutom får man påminnelser i mobilen om att göra övningarna, vilket också är kanon, säger hon och skrattar.

mobil
Man får påminnelser i mobilen om att göra övningarna.

Att träna med appen Joint Academy har hjälpt Christina väldigt mycket. Men så är hon ju också i behov av att var i bästa form.

Annons

– Det är jätteviktigt för mig! Inte bara på grund av min roll på Dramaten, men också för att orka med min vardag. Vi bor i ett hus med många trappor och en stor trädgård, så här får jag naturlig träning i trapporna, vilket givetvis är bra för artrosen, säger hon.

Vikten av rätt vikt

En annan sak Christina gärna vill understryka är hur artrosen också påverkas av kroppsvikten.

Christina hade som så många andra samlat på sig lite extra coronakilon under de senaste åren och hon ville gärna bli av med dem.

– Genom att följa min författare och väninna Ulrika Davidssons 66-dagars utmaning där man äter medelhavskost, gick jag ner sju kilo. Kan verkligen rekommendera Ulrikas metoder till andra!

Sist men inte minst vill Christina gärna inspirera andra att tänka positivt.

– Det gäller att inte sätta sig ner och tänka att ”nu är det kört”.

– Jag önskar att alla människor kunde säga ”Det är aldrig för sent”. Det är så mycket man kan göra även om man uppnått en aktningsvärd ålder.

Annons