Coronavirus: Glädjebeskedet – 450 000 friskförklarade

En delad bild. Kvinnlig läkare till vänster och coronavirus under mikroskop till höger.

Foto: Unsplash/Shutterstock/TT

Covid-19 har fått en hel planet att isolera sig och uttryck som social distansering har blivit välbekant i samband med att sjukdomen brett ut sig. Nu kommer äntligen positiva nyheter kring pandemin och antalet friskförklarade människor.

1,9 miljoner människor smittade

Coronaviruset: 4 positiva framsteg som ger nytt hopp

Databasen Worldometer, som aktivt uppdaterar statistik på antal smittade, friskförklarade och bortgångna i sviterna av covid-19, presenterade på tisdagen den 14 april glädjande siffror. Samtidigt som över 1,9 miljoner människor världen över insjuknat efter att ha smittats av coronaviruset har över 450 000 människor också friskförklarats. Ytterligare cirka 119 000 personer har tragiskt gått bort av covid-19 och cirka 1,3 miljoner fall ses fortfarande som aktiva.

450 000 friskförklarade från coronaviruset

Trots att en majoritet av de som smittats av sjukdomen ännu inte tillfrisknat så är statistiken talande: Antalen som friskförklarats är långt större än antalet döda.

Globalt dör hela 50 procent av patienter som hamnar i respirator till följd av covid-19. Men i Sverige, och på Karolinska Institutet där en fjärdedel av de svenskar som kräver intensivvård behandlas, är siffrorna betydligt bättre. Hela 80 procent av de som hamnat i respirator på grund av covid-19 på sjukhuset har överlevt enligt Aftonbladet.

Se hur vårdpersonalen applåderas för kampen mot coronaviruset:

Sex positiva nyheter om coronaviruset

Enligt undersökningar i både Storbritannien och USA så ökar risken markant varje dag som en patient behöver ligga i respirator, något som bidrar med ännu större glädjekänslor inom den svenska vården.

– Vi har inte sett den här typen av positiva siffror att överleva en intensivvård som vi ser nu. Vi var oroliga att vi skulle hamna på en överlevnad på mellan 10 och 25 procent utifrån de rapporter vi såg från andra länder. Det ger oss i vården och hela samhället hopp, säger David Konrad, överläkare på IVA till Aftonbladet.

Källa: Worldometer, Aftonbladet

Mer innehåll hos allas.se: