Coronavirus, pollen eller förkylning – så vet du skillnaden

Det milda vädret har gjort att pollensäsongen startat tidigt i år. Symtomen på pollenallergi kan ibland förväxlas med symtom på covid-19. Samma gäller astma. Så här skiljer du dem åt.

Videon kunde inte hittas

Ungefär tre miljoner svenskar lider av pollenallergi. Vanliga symtom är röda och kliande ögon som rinner, svullna ögonlock och rinnande näsa.

En undersökning från Livostin visar dock att det finns skillnader mellan kvinnor och män. Kvinnor upplever fler symtom vid pollenallergi och de drabbas oftare av täppt näsa och huvudvärk. Pollenallergi kan därför lätt förväxlas med en vanlig förkylning – eller covid-19.

Skillnaden mellan coronavirus, pollenallergi och förkylning

Med hjälp av den här guiden kan du få en fingervisning om vad du kan ha drabbats av. Är du osäker ska du alltid prata med din läkare!

Bilden kommer från Livostin.

Även icke-allergiker och astmatiker drabbas

En ny studie visar dessutom att pollen kan öka risken att bli smittad av coronaviruset – även om man inte är pollenallergisk. Om det är mycket pollen i luften minskar kroppens skydd mot nya virus.

Och det gäller oss alla, även om allergiker är ännu känsligare än de som inte har någon allergi. En annan grupp som är extra känslig för pollen– och infektioner – är astmatiker.

– Pollen är en trigger för astma. Och har man astma är man känsligare för infektioner, säger sjuksköterskan Anna Carleborg till TV 4:s Nyhetsmorgon.

Hon uppmanar därför astmatiker att ta sin förebyggande medicin även om de känner sig bra i sin astma.

På frågan hur man kan skilja sin ”vanliga” astmahosta från den vid covid-19 svarar hon så här:

– Vid corona kan man få feber, vilket man inte har vid astma. Och astma och allergi kan ge klåda. Det gör inte corona.

Se också: Klara-Maria är drabbad av corona

Slå på ljud

Så hanterar du pollen

  • Följ pollenrapporterna och påbörja behandlingen i god tid, gärna redan två veckor innan nivåerna befaras bli höga där du bor.
  • Välj läkemedel som passar för just dina besvär och vem du är. Det finns många sorter att välja mellan – undvik att belasta sjukvården i onödan och ta stället hjälp av apotekspersonalen.
  • När väl pollensäsongen är här så försök låta bli att vädra, framför allt dagtid och i sovrummet.
  • Innan du går och lägger dig är det även bra att skölja ur håret för att avlägsna pollen.

Källa: Apoteket Hjärtat

Här kan du följa pollenprognosen för hela landet.

Foto: TT