Coronaviruset: 7 vardagssituationer med hög smittorisk

Kvinna handlar i affären.

Foto: TT/Shutterstock

Vissa miljöer är säkrare än andra att vistas i om man vill minimera risken att smittas av coronaviruset. Här listar vi sju högriskmiljöer – och tipsar om säkrare ställen.

Social distansering och god handhygien är två av de rekommendationer som vi alla ombeds att följa under coronakrisen. Vi bör alla tvätta och sprita händerna ofta och noga, speciellt efter att vi har rört vid ytor som dörrhandtag, toalettspolknappar eller har vistas ute i till exempel butiker.

Coronaviruset är en så kallad droppsmitta och att hålla avstånd, minst två meter, till andra människor är den viktigaste insats du kan göra för både din egen och andras hälsa. Speciellt vaksam ska du förstås vara runt personer över 70 år som är kraftigt överrepresenterade i den sorgliga statistiken över covid-19-patienter med dödlig utgång.

Miljöer med hög smittorisk

För att vidta extra säkerhetsåtgärder kan du också tänka över vilka miljöer som du vistas i. Biträdande smittsskyddsläkare Anna Gillman på region Uppsala har gjort ren sammanställning över vilka miljöer som hon bedömer ha en hög risk för smitta – och var den är lägre.

Det som är avgörande för hur hög risken är att smittas i de olika miljöerna hänger förstås ihop med hur stort avståndet är till andra människor är när du vistas där. Nedanstående exempel på miljöer är alltså bra att undvika om du vill göra en extra insats för att undvika att smittas av coronaviruset.

Besked om restriktioner, sommar och resor: Här är datumen att hålla reda på

7 miljöer med hög eller medelhög risk för att smittas av corona

  • Krog eller restaurang
  • Middagar hemma med släkt och vänner
  • Köpcentra eller matvaruaffärer
  • Simhall och gym
  • Frisörsalong
  • Buss eller tåg
  • Uteserveringar

Det omvända gäller förstås för områden där det handlar om större ytor där man enklare kan hålla avstånd till andra människor. Lågriskmiljöer för att smittas av coronaviruset är därför till exempel alla aktiviteter som äger rum utomhus som exempelvis promenader.

Men låt dig inte luras av miljön; även om man är utomhus är det stora avståndet till andra människor viktigt. Likaså gäller fortsatt rekommendationer om att hålla sig hemma om man känner sig det minsta sjuk.

Källa: MåBra

Läs också: Så ofta måste du tvätta händerna för att slippa corona

Mer innehåll hos allas.se: