Besked om restriktioner, sommar och resor: Här är datumen att hålla reda på

Almanacka.

Foto: TT/Shutterstock

Många väntar på besked inför sommaren – och på eventuella lättnader i vissa restriktioner. Här är datumen då beskeden väntas komma.

Efter månader av restriktioner har Folkhälsomyndigheten nu gått ut med att de inom kort kan komma att meddela vissa förändringar. De som ligger närmast till hands är eventuella lättnader i restriktioner för äldre, samt besked kring hur vi kan resa i sommar.

Besked om äldres restriktioner: 26 maj

Fram tills nu har alla personer över 70 rekommenderats att undvika sociala kontakter och hålla sig hemma i största möjliga mån. Nu kan detta komma att ändras. De så kallade “yngre äldre” kan få vissa lättnader. Besked om det kommer redan den 26 maj.

– Det behövs några timmar till för att få ihop ett bra budskap som är lättförståeligt och samordnas och förankras med alla, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på måndagens presskonferens.

Till DN sa han tidigare:

– Någon typ av förändring ser det ut att bli. Vi får se om vi kan rucka på den här 70-årsgränsen.

Besked om fotbollsallsvenskan: 29 maj

Den 14 juni ska egentligen fotbollsallsvenskan dra igång, frågan är nu om det kommer att bli så. Snart kommer beskedet.

– Vi hoppas att allt ska kunna vara klart till slutet på veckan. Det är ett regelverk som behöver bli klart. Vi ska ha diskussioner med polis och andra så att det här blir en bra start för verksamheten, säger Anders Tegnell till SVT.

Besked om övrig sport: Slutet på maj

Den 20 maj hade Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten möte och diskuterade när man skulle kunna komma igång med matcher, tävlingar och cuper på seniornivå. Nu uppger Riksidrottsförbundet att det kan komma ett besked redan denna vecka, sista veckan i maj.

– Ett tydligt besked så snabbt som möjligt från Folkhälsomyndigheten underlättar för idrotterna och ger förutsättningar att komma igång på ett genomarbetat och coronasäkrat sätt, säger Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet.

Besked om sommaren: 3 juni

Förra veckan meddelade Anders Tegnell på en presskonferens att de hoppas kunna ge besked om sommaren den 3 juni. Det kommer då handla om bland annat hur vi kan resa inom landet. Men vi kan inte vänta oss jättespecifika riktlinjer, uppger han:

– Det kommer att vara rätt övergripande för vi kan ju inte gå in och ge individuella råd om allt från badbassänger till hopptorn.

Besked om resor in i Sverige: 15 juni

Det svenska inreseförbudet gäller fram till den 15 juni. Det betyder alltså att den svenska gränsen är stängd fram till dess. MåBra skrev dock förra veckan om att vissa undantag som är på gång.

Besked om resor utomlands: 15 juli

UD:s avrådan om resor utomlands ligger just nu fram till den 15 juli, därefter kommer nytt besked. Dock är de flesta experter eniga om att det troligtvis inte blir några utlandsresor för svenskarna i sommar.

Läs också: Så ofta måste du tvätta händerna för att slippa corona

Mer samhällsinnehåll hos allas.se: