Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Coronaviruset: Flera 100-åringar har friskförklarats

26 mar, 2020 
AvAnna Sundesten
Sjuksköterska håller handen på en äldre patient.
Det finns ljusglimtar i corona-mörkret. Flera riktigt gamla personer har tillfrisknat – och i Sverige har flera sjuka fått lämna intensiven.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Häromdagen skrev vi att över 100 000 personer runt om i världen har blivit friska från covid-19. Och det finns några av dessa fall som fått lite extra uppmärksamhet runt om i världen.

95-åring frisk från corona i Italien

Flera medier, bland annat Dagens Nyheter, har i dagarna rapporterat om 95-åriga Alma Clara Corsini, som för ett par dagar sedan fick komma hem från sjukhuset i Pavullo i Emilien efter att ha blivit friskförklarad från covid-19.

– Jag mår inte så tokigt. Dom har tagit hand om mig ordentligt, säger Alma Clara Corsini i en kommentar i den lokala tidningen Gazzetta di Modena.

I Italien har också landets första kända coronapatient skrivits ut från sjukhuset efter en månad. Mannen ska nu vara helt återställd.

103-åring friskförklarad i Kina

Även från Kina har vi tidigare fått rapporter om 103-åriga Zhang Guangfen som redan efter en veckas vård kunde lämna sjukhuset i virusutbrottets epicentrer Wuhan.

Annons

Likaså ska en 100-årig kinesisk man ha tillfrisknat, trots flera underliggande sjukdomar.

Siffror visar dessutom att sju av tio som har bekräftats med covid-19 i Kina ska ha tillfrisknat, uppger Svenska Dagbladet. Förra veckan, för första gången sedan coronaviruset började spridas, rapporterade Kina inte ett enda nytt inhemskt fall.

Klara-Maria har corona:

Klara-Maria har coronavirus: "Det är tungt"Brand logo
Klara-Maria har coronavirus: "Det är tungt"

Första svenska patienten är återställd

Det finns ljusglimtar även här i Sverige. Den första personen som bekräftades vara smittad av coronaviruset i Sverige – en kvinna i 20-årsåldern i Jönköpings län – kunde efter cirka en månad på Länssjukhuset Ryhov få åka hem.

– Hon mår bra i dagsläget och är kliniskt frisk och bedöms inte vara smittsam, säger David Edenvik, smittskyddsläkare i Region Jönköping, till Göteborgs-posten.

I går (25/3 2020) meddelade även Karolinska sjukhuset att de skrivit ut tre coronapatienter från intensivvårdsavdelningen.

Annons

Flera personer friskförklarade i Värmland

Förra veckan meddelade Region Värmland att 13 av de 34 fall av coronaviruset som konstaterats i regionen hade friskförklarats.

– Det är positivt att vi ser att det gått relativt snabbt, säger Maria Svensson, verksamhetschef för infektionskliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad, till P4 Värmland.

Foto: Twitter/TT

Läs mer om coronaviruset

Annons