Coronaviruset: Flera 100-åringar har friskförklarats

Sjuksköterska håller handen på en äldre patient.

Det finns ljusglimtar i corona-mörkret. Flera riktigt gamla personer har tillfrisknat – och i Sverige har flera sjuka fått lämna intensiven.

Häromdagen skrev vi att över 100 000 personer runt om i världen har blivit friska från covid-19. Och det finns några av dessa fall som fått lite extra uppmärksamhet runt om i världen.

95-åring frisk från corona i Italien

Flera medier, bland annat Dagens Nyheter, har i dagarna rapporterat om 95-åriga Alma Clara Corsini, som för ett par dagar sedan fick komma hem från sjukhuset i Pavullo i Emilien efter att ha blivit friskförklarad från covid-19.

– Jag mår inte så tokigt. Dom har tagit hand om mig ordentligt, säger Alma Clara Corsini i en kommentar i den lokala tidningen Gazzetta di Modena.

I Italien har också landets första kända coronapatient skrivits ut från sjukhuset efter en månad. Mannen ska nu vara helt återställd.

103-åring friskförklarad i Kina

Även från Kina har vi tidigare fått rapporter om 103-åriga Zhang Guangfen som redan efter en veckas vård kunde lämna sjukhuset i virusutbrottets epicentrer Wuhan.

Likaså ska en 100-årig kinesisk man ha tillfrisknat, trots flera underliggande sjukdomar.

Siffror visar dessutom att sju av tio som har bekräftats med covid-19 i Kina ska ha tillfrisknat, uppger Svenska Dagbladet. Förra veckan, för första gången sedan coronaviruset började spridas, rapporterade Kina inte ett enda nytt inhemskt fall.

Klara-Maria har corona:

Första svenska patienten är återställd

Det finns ljusglimtar även här i Sverige. Den första personen som bekräftades vara smittad av coronaviruset i Sverige – en kvinna i 20-årsåldern i Jönköpings län – kunde efter cirka en månad på Länssjukhuset Ryhov få åka hem.

”Soldoktorn” Mikael Sandströms tips i coronavirus-tider

– Hon mår bra i dagsläget och är kliniskt frisk och bedöms inte vara smittsam, säger David Edenvik, smittskyddsläkare i Region Jönköping, till Göteborgs-posten.

I går (25/3 2020) meddelade även Karolinska sjukhuset att de skrivit ut tre coronapatienter från intensivvårdsavdelningen.

Flera personer friskförklarade i Värmland

Förra veckan meddelade Region Värmland att 13 av de 34 fall av coronaviruset som konstaterats i regionen hade friskförklarats.

– Det är positivt att vi ser att det gått relativt snabbt, säger Maria Svensson, verksamhetschef för infektionskliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad, till P4 Värmland.

Foto: Twitter/TT

Mer innehåll hos allas.se: