Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

”Soldoktorn” Mikael Sandströms tips i coronavirus-tider

25 mar, 2020 
Marcus Alm
Soldoktorn Mikael Sandström poserar med ett skelett.
Foto: TV4
Mikael "Soldoktorn" Sandström svarade på tittarnas frågor om coronaviruset i Nyhetsmorgon – läs hans svar här!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I tisdagens sändning (den 24 mars 2020) av Nyhetsmorgon på TV4 svarade den omåttligt populära doktor Mikael Sandström på läsarnas frågor. Som man förutsett var det ett ämne som minst sagt engagerade och frågorna fullkomligt vällde in. Bland annat hade över tusen frågor bara om resor till olika länder kommit. Här valde "soldoktorn" att istället referera till rekommendationer från myndigheter.

Han passade också på att lugna dem som oroar sig över antalet intensivvårdsplatser i landet. Enligt Mikael Sandström kommer inte behovet av intensivvård att komma på en gång utan öka organiskt – och samtidigt kommer de som tidigare behövt intensivvård flyttas över till andra avdelningar i takt med att deras hälsa blir bättre.

Hur smittar coronaviruset?

Doktor Mikael berättar i programmet att den vanligaste smittovägen är via så kallad droppsmitta inom en till en och en halv meter från den smittade personen. Inom denna radie finns alltså den stora risken för att bli smittad, främst när någon hostar eller nyser. På detta sätt skiljer sig det nya coronaviruset från andra sjukdomar, exempelvis mässlingen, som kan smitta flera timmar efter att någon vistats i ett rum.

Annons

Men hur är det med så kallad indirekt kontaktsmitta, exempelvis via ett paket från Kina? Här kan "soldoktorn" lugna – du kommer inte att smittas via en sådan lång indirekt kontakt. Vid mer kortsiktig, indirekt kontakt så vågar han inte ge ett exakt svar eftersom det inte finns forskning på detta än. Där tipsar han istället om att man kan använda handskar när man lämnar hemmet. Samtidigt är det också en bra idé att tvätta händerna både ofta och noga.

Kan du smitta andra med coronaviruset utan att visa symtom?

De senaste rönen pekar enligt doktor Mikael på att man inte smittar innan man visar symtom. Han påpekar dock att det kan smitta samma dag som sjukdomen bryter ut. Den varierande inkubationstiden för covid-19 har skapat lite förvirring kring just detta, men som det ser ut nu verkar man inte smitta innan symtomen dykt upp.

Annons

Blir man immun mot covid-19 efter att man varit sjuk?

Enligt "soldoktorn" pekar allt i nuläget på att man blir immun om man en gång fått sjukdomen, precis som vid andra coronavirus. Han påpekar också att ett vanligt influensavaccin inte skyddar mot just covid-19.

Rökning – en stor risk i coronavirustider

Doktor Mikael slår fast att patienter i många riskgrupper löper mindre risk att drabbas av allvarlig sjukdom på grund av covid-19 om deras sjukdom är välbehandlad. En grupp som däremot löper stor risk är rökare.

– Har man inte slutat förr, så ska man väl sluta nu, säger han.

Enligt "soldoktorn" kan man mäta de positiva effekterna av att sluta röka på bara några dagar, bland annat genom att blodtrycket går ner.

De första tecknen på coronavirus

I programmet intervjuar doktor Mikael Sandström uppsalabon Klara-Maria Mach, som drabbats av coronaviruset. Även allas.se har pratat med Klara-Maria – det kan du se mer om nedan.

Annons
Klara-Maria har coronavirus: "Det är tungt"Brand logo
Klara-Maria har coronavirus: "Det är tungt"

"Soldoktorn" är nyfiken på Klara-Marias första symtom. I hennes fall var det en svår hosta som indikerade att hon smittats. Torrhostan kunde hon känna långt ner i lungorna och hon kände direkt att det inte var en vanlig hosta. Cirka två dagar efter hostan kom sedan en intensiv feber som höll i sig i runt en vecka.

Andra vanliga symtom är en känsla av att man är sjuk, huvudvärk och svårigheter med andningen.

Doktor Mikael vill dock lugna tv-tittarna och har ett väldigt gott råd som alla kan ta till sig av:

– Patienter i riskgrupper, med hjärtsjukdomar, över 85 år, de flesta klarar sig. Så vi kommer att klara det här, särskilt om sjukvården hinner med att ta hand om det hela. Så det finns, i ett stort perspektiv, hopp. Vi reder ut det här om vi följer de anvisningar som finns och det är läge att ta ett samhällsansvar. Och är det något som smittar mer än coronavirus så är det omtanke och vänlighet, säger han.

Annons

Han passar också på att skicka ett meddelande till de som styr landet:

– Vakna till lite nu och ge oss de resurser vi behöver, säger han i programmet.

Källa: Nyhetsmorgon

Annons