Coronaviruset: Forskare har hittat nya symtom vid COVID-19

Sjuk kvinna ligger i en soffa och håller handen på magen.
En tysk forskare har hittat nya symtom som drabbar den som har fått COVID-19. Symtomen har hittills varit helt okända för coronaexperterna.

De vanligaste symtomen vid coronaviruset, COVID-19 är hosta och febern. Vissa kan också bli snuviga och få tungt att andas. I de allra flesta fall är symtomen milda. Men det kommer hela tiden ny kunskap och bilden av hur sjukdomen yttrar sig förändras.

En som mött många drabbade är den tyske professorn Hendrik Streeck. Han leder institutet för virologi vid universitetssjukhuset i Bonn och är chef när det gäller forskning på det nya coronaviruset.

Diarré – vanligare än man tidigare trott

I en intervju i den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung berättar han om sina nya rön. Bland annat har man sett att diarré är ett vanligare symtom än man tidigare trott.

De 15 vanligaste frågorna om coronaviruset

– I 30 procent av våra fall fanns det också personer som fått diarré, vilket är lite mer än vad man tidigare trott, säger han till tidningen.

Men det finns också nya symtom ingen pratat om tidigare.

Många tappar smak och lukt

– Nästan alla infekterade vi pratat med, och det gäller minst två tredjedelar, beskriver att de tappat både smak och lukt – och att det varit så i flera dagar. Det finns exempel där en mamma inte känt att det varit dags att byta blöja på sitt barn. Andra har inte kunnat känna lukten av sitt schampo och maten kan uppfattas som smaklös. När de här symtomen inträder går inte att säga säkert, men vi tror att de sker senare i infektionen, säger Hendrik Streeck.

Fler än 100 personer har varit med i Hendrik Streecks studier. Men de som är mest allvarligt sjuka, de som är inlagda på sjukhus, finns inte med i underlaget till studien.

Foto: TT

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

Så låter du bli att röra ansiktet – och minskar risken för coronasmitta