Coronaviruset: Här gör du testet som visar om du kan vara drabbad

Kvinna håller ett covid-19-test i sin hand.
Hur vet jag om jag har coronavirus? Region Stockholm har tagit fram ett självtest som visar om du behöver uppsöka vård eller inte.

Symtomen vid sjukdomen covid-19 kan vara diffusa – och de allra flesta blir lindrigt drabbade. Det innebär att det kan vara svårt att veta om man är sjuk eller inte.

Läget i den svenska vården är pressat just nu – och riktlinjerna är därför att personer med milda symtom inte behöver uppsöka vård, utan i stället hålla sig hemma tills de är symtomfria.

Är jag sjuk i corona eller inte?

Så bör du tvätta för att undvika coronaviruset

Men hur vet jag om jag sjuk? Och när ska jag söka vård? Region Stockholm har tagit fram ett test för detta, ett självskattningstest. Det digitala testet ger dig chansen att testa dina symtom hemifrån, innan du kontaktar vården.

“Syftet med självskattningen är att ge svar på om du behöver vård eller om du kan ta hand om dig själv hemma. I slutet av testet får du råd som anpassats efter dina svar”, skriver regionen om testet.

Självskattningstest coronavirus

De skriver även att de flesta som smittas av coronavirus får milda symtom och kan stanna hemma och ta hand om sig som vid en förkylning eller influensa.

Testet består av åtta frågor kring din hälsa, bland annat om du har feber, andnöd eller ingår i någon av de riskgrupper som finns.

Här hittar du det nya självskattningstestet för corona (öppnas i ny flik).

Så gör du egen handsprit:

Ring 113 13 vid frågor om covid-19

Det har varit en enorm belastning på 1177 under coronautbrottet. Därför hänvisas nu frågor kring viruset till det nationella informationsnumret 113 13. Men även där är trycket högt.

“Vi har just nu en extremt hög belastning på informationsnumret 113 13 vilket gör att väntetiden är lång. Vi beklagar detta och gör allt vi kan för att utöka vår kapacitet och möta det stora behovet”, uppger de på sin hemsida.

De uppmanar också folk att stanna hemma om man känner sig sjuk med snuva, hosta, eller feber. Även vid lindriga symtom – allt för att minska spridningen av coronaviruset.

Foto: TT