Så bör du tvätta för att undvika coronaviruset

Handdukar som har tvättats ordentligt i en tvättmaskin på 60 grader.

Foto: Unsplash.com

Coronaviruset får många av oss att ställa frågor vi inte trodde vi skulle ställa. Till exempel: Hur ska jag tvätta för att undvika smitta? Här hittar du svaret!

För närvarande finns inget exakt svar på hur länge coronaviruset covid-19 överlever på ytor eller andra ting. På sin hemsida skriver Folkhälsomyndigheten att studier gjorda på virus som är nära släkt med coronaviruset covid-19 påvisar att de kan leva flera dagar på ytor och föremål förutsatt att förhållandena är de rätta.

Coronavirus känsliga för uttorkning

Saker som påverkar virusets förmåga att överleva utanför den mänskliga kroppen är saker som temperatur, solljus och luftfuktighet, enligt Folkhälsomyndigheten. De skriver även att andra coronavirus än covid-19 har visat sig vara extra känsliga för uttorkning.

Den norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, Folkehelseinstituttet (FHI), skriver på sin hemsida att de rekommenderar 60 graders tvätt på använda textilier och sängkläder.

Slå på ljud

Skilj på tvätten från smittad person

I fall då exempelvis en person i familjen är smittad är tipset från FHI att tvätta kläderna omedelbart och att försöka särskilja de friska familjemedlemmarnas kläder från den sjukes – för att på så sätt veta vilket som måste tvättas i 60 grader, skriver forskning.no.

En expert som de pratat med säger så här:

– Att blanda kläder och textilier från en sjuk person tillsammans med andras kläder och tvätta dem på mindre än 60 grader är inte klokt. Tvätta på FHI:s rekommenderade 60 grader och försök hålla dem separat från andra rena kläder.

Svensk forskare: Coronavirus mindre smittsamt än man tidigare trott

En stor del av våra kläder i dag brukar tvättas på en lägre temperatur än 60 grader vilket då kanske utgör ett smärre problem i sammanhanget. Ett tips då kan vara att man under perioden då man är satt i karantän eller liknande försöker använda kläder som tål lite högre temperatur eller som du helt enkelt inte är så rädd om. Exempelvis kläder som har några år på nacken eller redan är lite slitna.

”Gäller både trasor, handdukar och lakan”

Den norska expertens tips om att tvätta i 60 grader stämmer bra överens med vår svenske städexpert Marlene Erikssons. Marlene syns ofta i bland annat TV4:s. Nyhetsmorgon.

Så kan du rädda liv i coronakrisen:

Slå på ljud

– Du måste tvätta allting i 60 grader just nu. Detta gäller både trasor, handdukar och lakan, säger hon.

Hjälper inte med mer tvättmedel

Något som inte påverkar virusspridningen är mängden tvättmedel, skriver forskning.no och hänvisar till forskaren Ingunn Grimstad Klepp som de pratat med. Det ska alltså enligt henne inte finnas någon anledning att överdosera tvättmedel.

När det kommer till hygien och inte textilier är den ständiga och stående rekommendationen för att minska spridningen av coronaviruset framförallt god handhygien. Om du inte har möjlighet att tvätta händerna kan handsprit vara ett tillfälligt alternativ.