Coronaviruset: Här sker den största smittspridningen

Familj sitter tillsammans i en soffa och tittar på tv.
Det finns en plats där den största spridningen av corona verkar ske, uppger experten. Här är den!

Restriktionerna kring coronaviruset blir allt fler – och från och med i dag, onsdag, uppmanas gymnasieskolor, högskolor, universitet, yrkeshögskolor och komvux att inte längre bedriva undervisning i sina lokaler. I stället ska undervisningen bedrivas på distans.

Här smittas de allra flesta av Corona

Risknivån för allmän smittspridning har höjts till den högsta nivån i hela landet sedan Folkhälsomyndigheten sett tecken på samhällsspridning.

Men det finns en plats – inom en grupp – där spridningen verkar vara störst, nämligen inom den egna familjen. Inte helt ologiskt, med tanke på hur mycket vi umgås.

Experten: Tvätta händerna är viktigast

Det är Fredrik Liljeros vid sociologiska institutionen på Stockholms universitet som uppger att när det kommer till influensavirus så sprids smittor huvudsakligen inom familjen.

– Den viktigaste spridningen sker via de man umgås nära och länge med. I Kina verkar en stor del av smittan ha ägt rum inom familjen. Tvätta händerna och använd handsprit ofta, säger han till Dagens Nyheter.

På andra plats hamnar skolor och förskolor, följt av arbetsplatser.

Kan man få Corona i stora folksamlingar?

Generellt sett löper man större risk för att bli smittad på platser där man befinner sig nära många människor en längre tid. Det är antalet kontakter, hur nära och hur länge som avgör smittorisken, uppger Dagens Nyheter.

Fredrik Liljeros menar dock att det inte särskilt stor risk för att bli smittad i stora folksamlingar, däremot fungerar de som bryggor mellan familjer.

– Det har blivit en massa diskussioner om varför man arrangerade Melodifestivalen, men det är inte så att hela Friends Arena skulle bli nedsmittad. Det är jättebra att stoppa stora evenemang, men det beror inte på att det riskerar att bli ett stort utbrott utan för att det bildas bryggor.

Coronaviruset: Ska jag välja flytande eller hård tvål?

Han fortsätter:

– Det kanske inte är den bästa idén att skicka iväg sina barn till farmor och mormor, då skapar man en brygga. Man kanske heller inte ska ta emot släktingar på besök, speciellt inte om de bor på en annan geografisk ort.

Just nu är det viktigaste att man håller sig hemma vid misstänkta symptom.

– Det viktigaste nu är att dra ut på epidemin så att vi inte överbelastar sjukvården. Om man minskar sina kontakter går det långsammare, säger Fredrik Liljeros.

Foto: TT

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

Munskydd – hjälper det mot corona eller inte?