Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Coronaviruset: Ska jag välja flytande eller hård tvål?

16 mar, 2020 
Marcus Alm
Hård tvål eller flytande tvål? Vilken är mest effektiv mot bakterier och virus?
Foto: Unsplash/Shutterstock/TT
Det finns ingen medicin eller vaccin som kan skydda dig från coronaviruset – men att tvätta händerna gör onekligen skillnad för folkhälsan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så gör du egen handspritBrand logo
Så gör du egen handsprit

Varför funkar tvål och vatten mot coronavirus?

Visst associerar vi tvål med mjuka och lena händer, men för ett virus och andra mikroorganismer är det tvärtom. Vanligt tvål, utblandat med vatten, kan skada och döda många former av bakterier och virus. Detta beror på att många virus är omslutna av membran som innehåller proteinerna som gör så att viruset kan anfalla våra celler. Dessa membran håller också bakterierna vid liv.

När du tvättar dina händer med tvål omringas organismerna av tvålens molekyler – och dessa bryter i sin tur upp de skyddande membranen och oskadliggör viruset.

Samtidigt bryter tvålen upp smuts och bakterier på huden så att de inte längre sitter fast. När du sedan tvättar händerna med vatten så sköljer du bort de skadliga mikroorganismerna. Detta är en av anledningarna till att vatten och tvål uppmuntras snarare än handsprit eftersom handspriten inte sköljer bort bakterier från händerna.

För en grundligare genomgång tvålens molekylära sammansättning rekommenderas denna artikel om varför tvål fungerar.

Annons

Kan hård tvål föra vidare coronaviruset?

Står du i valet och kvalet mellan en flytande tvål eller en hård tvål? Faktum är att de är nästintill identiska. Både flytande tvål och hård tvål bryter ner bakterierna till den grad att de blir verkningslösa. Även diskmedel har denna egenskap och kan användas om du inte har någon tvål tillgänglig. Tänk dock på att detta kan torka ut händerna så tvål är att föredra.

Det är lätt att tro att flytande tvål är bättre än en hård tvål, framförallt om tvålen delas mellan många människor. Det har dock gjorts studier som visar att hård tvål är effektiv för att få bort bakterier.

I en studie från 1988 testade forskare att kontaminera hård tvål med bakterier och sedan lät de 16 personer använda tvålen på sina händer – och inga bakterier stannade kvar på deras händer.

En annan, mer relevant, kritik mot hårda tvålar är att de ofta har ett högre pH-värde är flytande tvål vilket kan torka ut dina händer.

Så tvättar du händerna för att undvika smittorBrand logo
Så tvättar du händerna för att undvika smittor

Skumtvål – är det lika effektivt mot virus?

På många arbetsplatser och offentliga badrum är den flytande och hårda tvålen utbytt mot skumtvål. Enligt Livsmedelsverket har skumtvål i en initial studie visat sig vara sämre lämpad för att eliminera bakterier från händerna. Detta beror på att när man använder skumtvål skrubbar man inte händerna lika noga eftersom den redan är löddrig. Enligt samma rapport var också mängden tvål som kom ut på ett tryck mindre i skumtvål än vanlig flytande tvål.

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

Källa: New York Times, The Guardian, Huffington Post, Express, US National Library of Medicine, Livsmedelsverket

Annons