Coronaviruset: Vågar man gå ut och äta på restaurang?

En grupp människor äter hamburgare på restaurang.

Foto: Unsplash

Den svenska restaurangnäringen går på knäna som en följd av coronaviruset. Allt fler väljer att hålla sig hemma och inte bege sig ut och äta på restaurang – men vad gäller egentligen, vågar man gå ut och äta?

Den globala pandemin och utbrottet av ett nytt coronavirus, covid-19, har fått regeringar världen över att agera. I hela EU har inreseförbud införts, skolor har stängts ner och arbetsgivare har skickat hem anställda för distansarbete eller till och med permitterat sina anställda.

Coronaviruset: Här gör du testet som visar om du kan vara drabbad

Över hela planeten står näringslivet stilla och valutor och aktiekurser rasar – mycket eftersom människor håller sig hemma för att undvika att smittas eller att smitta andra. Detta efter Folkhälsomyndighetens rekommendation att man bör hålla social distans från andra och stanna hemma för att inte sprida eventuell smitta vidare om man känner sig det minsta sjuk. Se vår video nedan som enkelt förklarar hur en person som håller sig hemma kan rädda flera andra från att drabbas.

I USA har president Donald Trump uppmanat folk att undvika folksamlingar större än tio personer och att inte äta ute på restauranger. I Tyskland har många verksamheter stängts ner, men restauranger får hålla öppet mellan 06 och 18.

Viktigast för riskgrupper att isolera sig

De som främst befinner sig i riskgrupper är äldre och folk med underliggande sjukdomar – dessa är nämligen personer vars immunförsvar inte skyddar dem från covid-19. För yngre och i övrigt friska personer kommer sjukdomen främst att ge feber och hosta, medan riskgrupperna riskerar att få långt värre symtom med andningssvårigheter och en högre dödlighet. I Italien har två tredjedelar av dödsfallen haft minst tre underliggande sjukdomar.

Kris för restaurangnäringen efter coronaviruset

Så tvättar du händerna för att undvika smittor
Slå på ljud

Över hela landet har restauranger rapporterat om en historisk nedgång i antal besökare och några större aktörer har flaggat för att man kommer behöva varsla anställda samt begärt stödpaket från regeringen. Totalt beräknar man att 15 000 anställningar inom restaurangbranschen nu är i riskzonen för att varslas.

Testa dig själv: Är du i riskgruppen för coronaviruset?

Även mindre aktörer har rapporterat om en oro för framtiden och ett stort fall i omsättning. Många restauranger har valt att satsa på kreativa lösningar, som presentkort och hemkörning till privatpersoner.

På kommunal nivå har man också behövt ta ställning kring restaurangnäringen och i Malmö har man stängt fyra kommunala restauranger för äldre.

Den stora nedgången för näringslivet kom främst efter att regeringen infört ett förbud mot folksamlingar större än 500 personer. Detta innebär att många som är beroende av stora mängder besökare, som teater- och kulturnäringen fått ställa in eller skjuta upp exempelvis föreställningar.

Vågar jag äta på restaurang i coronavirus-tider?

Det första du måste överväga är om du själv känner dig sjuk. Isåfall ska du inte gå ut och äta på restaurang utan stanna hemma och inte bidra till en fortsatt smittspridning i samhället.

Så kan du rädda liv i coronakrisen
Slå på ljud

Om du däremot mår bra, och inte tillhör någon av riskgrupperna, så finns det i skrivande stund (19 mars 2020) inga rekommendationer som säger att man inte ska gå ut och äta på restaurang så länge restaurangerna har öppet. Detta bidrar dessutom till att industrin kommer kunna fortsätta även efter att coronavirusets utbredning avtagit.

Tänk på att alltid tvätta händerna noga och att använda handsprit om inte rinnande vatten och tvål finns tillgängligt.

Magdalena Andersson: Köp hämtmat

Från regeringshåll har inga rekommendationer kring huruvida restaurangbesök uppmuntras eller ej kommit, men finansminister Magdalena Andersson sa den 16 mars att man bör försöka stödja sina lokala restauranger genom att köpa hämtmat.

– Hämtmat är ju en möjlighet. Det skulle vara bra för restaurangbranschen, sa hon till Aftonbladet och fortsatte:

– Ur smittspridningssynpunkt så är väl hämtmat en bra möjlighet, vad jag kan bedöma.

White Guide har en sammanställning över restauranger som nu valt att erbjuda hämtmat. Den hittar du här.

Källa: Aftonbladet, Expressen, White Guide, Allt om Stockholm