Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

8 anledningar att börja cykla mer – därför är det så bra!

06 apr, 2021 
Sandra Hiort
Leende äldre kvinna cyklar cykelväg
Det finns så många anledningar att börja cykla. Studier visar till och med att om fler cyklade till jobbet så skulle det rädda liv. Här är fler bra anledningar att ta cykeln oftare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kanske har du redan hakat på cykeltrenden, de flesta verkar har gjort det. Om inte förr så under coronapandemin, då många använt det som färdmedel som allternativ till att åka kommunalt. Eller som ett sätt att träna när det varit trångt på gymmen.

Väldigt många har redan börjat cykla

Cykelförsäljningen har stadigt gått uppåt och allt fler har upptäckt cykling som både motionsform. Under cykelåret 2020 såldes ungefär 545 000 cyklar i Sverige, enligt den årliga marknadsuppskattningen från Cykelbranschen. En ökning med 30 procent från året innan.

Kvinna som hittat sina anledningar att cykla

Många väljer elcyklar men det verkar också som att mountainbikes har blivit väldigt populärt, så poppis att de sålde slut på många ställen i fjol. Kanske är det tack vare mångas ökade längtan till naturen och efter utomhusaktiviteter.

Annons

Studie: Att ta cykeln till jobbet kan rädda liv

Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm har gjort en studie som säger att var tredje person som idag väljer att ta bilen till och från jobbet skulle kunna välja att ta cykeln istället och ändå vara framme på mindre än en halvtimme.

De konstaterade också att den motion som de här bilisterna skulle få om de gick över till att bli cyklister skulle rädda i snitt runt 20 personer varje år. Och att ytterligare cirka 60 personer skulle överleva på grund av att de inte utsatts för lika mycket luftförorening.

7 Enkla träningsformer på hemmaplanBrand logo
7 Enkla träningsformer på hemmaplan

Se också: 7 enkla träningsformer att göra hemma

Annons
kvinna har börjat cykla mountainbike

Bättre hälsa är alltså en riktigt bra anledning att välja cykel, utöver att det är ett härligt, smidigt och roligt sätt att ta sig fram på. Här är några fler bra anledningar.

8 anledningar att cykla

  1. Cykling är bra, rolig och väldigt skonsam träning. Du tränar i stort sett hela kroppen och dessutom kondition.
  2. Det är ett perfekt sätt att vardagsmotionera på och samtidigt ta sig mellan olika platser.
  3. Det är ett utmärkt sätt att uppleva natur eller nya områden på, då man tar sig ganska långt under kort tid och ändå i en fart som gör att man hinner se sig omkring.
  4. Du får lättare att fokusera och bättre minne, enligt studier. När du trampar kommer blodcirkulationen igång och hjärnan syresätts ordentligt.
  5. Cykling kan vara riktigt billig träning, men det kan absolut bli en riktig materialsport också – för den som vill.
  6. Det är ett effektivt och miljövänligt sätt att ta sig fram på.
  7. Du får frisk luft, och det gäller faktiskt även om du cyklar i stadsmiljö. Studier visar att cyklister får i sig mindre föroreningar än bilister.
  8. Om du är utomhus och aktiv på dagen så kommer du troligtvis att sova bättre på natten. Och blir piggare på dagarna.
Annons