Därför är det hälsosamt att sticka

Shutterstock
Det finns många fler fördelar med att sticka än det fina resultatet och härliga pysslandet!

Gillar du också att sticka och handarbeta? Grattis! Det är både roligt OCH nyttigt för dig.

Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekter
Slå på ljud

5 oväntade fördelar med att sticka

1. Samma fördelar som meditation

Så fort du har lärt dig att sticka och inte behöver fokusera på att omsorgsfullt linda garnet runt stickan för att göra en maska så kan det vara väldigt avslappnande. Enkla projekt består ofta av mönster som upprepas om och om igen och när du lärt dig mönstret kan du slappna av låta muskelminnet styra rörelserna. Då får de rytmiska, avslappnade repetitionerna samma fördelar för kropp och själ som meditation. Och som bonus producerar du något fint till dig själv eller någon annan.

2. Minskar symtom från ångest, stress och depression

De repetitiva rörelserna och det fokus som stickning kräver kan öka välbefinnandet och minska symtom från ångest, depression och stress. Att sitta still och sticka sänker faktiskt pulsen och minskar blodtrycket på bara ett par minuter. Så om du känner att ångesten stiger eller du börjar känna dig deppig så kan det löna sig att sträcka sig efter stickorna så att symtomen kanske minskas.

3. Hjälper till att förbättra motoriska funktioner

Eftersom stickning stimulerar nästan hela hjärnan på en och samma så kan det kan användas för att hjälpa personer med sjukdomar som Parkinson för att förbättra deras motoriska funktioner. Stickning hjälper både med att bättra på finmotoriken och distrahera från andra smärtsamma symtom som sjukdomen har.

4. Håller hjärnan i trim

Ju mer du använder din hjärna, desto friskare blir den och desto längre håller den. Enligt en forskningsrapport visar det sig att bland äldre personer som håller på med hantverk (inklusive stickning) är det en mindre andel som lider av en lättare kognitiv störning, det vill säga förstadiet till demens, än bland de som inte håller på med hantverk.

5. Hjälper till att motverka artros

Precis som det är bra att hålla igång hjärnan för att hålla den i trim, så är det bra att hålla igång lederna för att hålla dem friska också. Att använda dina fingrar för lättare arbete kan stärka brosket i lederna istället för att bryta ner det. Det har visat sig att stickning är alldeles lagom ansträngande för dina leder, så att du bygger upp dem, men inte får värre problem längre fram.

Text: Kristina Nilsson
Källa: Lifehack
Bild: Shutterstock

Sticka gullig barnkofta
Sticka ett sött mobilfodral – beskrivning
Sticka finaste filten i härliga färger