Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Därför är du extra trött just nu (det har inget med sömnen att göra)

26 jul, 2021 
Sara Frisk
Kvinna trött och utslagen på soffan.
Om du känt dig mycket tröttare eller rent av utmattad på senare tid så är du inte ensam. Det kan bero på trauma och den stress kroppen utsatts för under pandemin. Ofta känner man nämligen inte av effekterna förrän problemet tycks mindre.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Man skulle kunna tro att man borde känna sig full av energi och entusiasm nu när vaccinen är här och samhällen börjar att öppna upp igen. Äntligen får jag göra det där som jag inte kunnat tidigare! Eller?

För en del blir känslan så, men det är inte fallet för alla. Om du är en av dem som känner sig extra trött, tömd på energi och utmattad så kan det här vara förklaringarna.

Därför är du extra trött just nuBrand logo
Därför är du extra trött just nu

Stressen under pandemin sätter sina spår

Det är många händelser i livet som kan utlösa ihållande stressreaktioner i kroppen. Pandemin har för en del varit en sådan. Specialister på trauma är inte förvånade över att människor nu känner sig tömda på energi.

Annons

Det är nämligen ofta så att man inte märker av effekterna som den extrema stressen haft på kroppen förrän händelsen som utlöst stressen lugnat ner sig. Och tänk hur mycket våra kroppar har fått utstå under mer än ett år.

Alla har vi upplevt trauma under pandemin

Någon form av trauma har vi alla upplevt som ett resultat av pandemin. En del har fått uppleva det direkt då de blivit sjuka, sett någon närstående bli sjuk eller varit med om att någon avlider.

Andra har indirekt upplevt det då man konstant står inför det faktum att man kan bli allvarligt sjuk eller till och med dö av coronaviruset. Samtidigt har vi matats med smittspridning, sjukdom och död i medier och på sociala plattformar.

Långsam process att komma hit men också att ta sig ur

Nu när vi befinner oss i en vändpunkt för pandemin så innebär det en förändring, även om det kan tyckas vara en positiv sådan så fortsätter det att stressa kroppen. Så ovanpå all stress kroppen tidigare har fått utstå som nu kommer upp till ytan så kommer det hela fortsätta ett tag till.

Annons

Tonya Hansel, professor vid Tulane University School of Social Work, som forskat kring psykisk hälsa i samband med katastrofer, menar därför att vi ska vara snälla mot oss själva och inte tvinga kroppen att återgå till det ”normala” på en gång.

– Det är inte rättvist att tvinga kroppen att förändras på en natt. Precis som det var en långsam process att komma hit så kommer utmattningen vara en långsam process att ta sig ur, säger Tonya Hansel till HuffPost.

Men det finns saker du kan göra för att hjälpa kroppen på traven till återhämtning.

Så hanterar du utmattning som beror på trauma

Det kanske viktigaste är att se till att få tillräckligt med sömn. Kroppen kan behöva mer vila nu så ge den så mycket som den behöver.

Det är också bra att lägga in tid för återhämtning även under dagarna. Meditera, gör yoga, ta en promenad eller spendera tid med nära och kära. Känn inte att du måste boka in en massa aktiviteter bara för att samhället öppnat upp mer.

– Börja smått och gör små förändringar som ger dig glädje i livet, säger Tonya Hansel.

Om du känner dig riktigt utmattad så att det påverkar ditt jobb, skolan eller dina relationer så kan det vara dags att söka hjälp hos någon professionell.

Källa: HuffPost

Annons